Zdravje

Grozno! Njene slonje noge tehtajo 140 kg!

T.P.
18. 2. 2013, 16.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanka Mandy Sellars (38) ima redko bolezen, zaradi katere ji noge že od otroštva nenadzorovano rastejo in tehtajo že 140 kg. Morda so zdravniki končno našli zdravilo zanjo.

Po številnih preiskavah so zdravniki razvili obetaven način zdravljenja, ki bi Mandy Sellars lahko pomagal. V preteklih letih se je doktor Robert Semple iz Cambridgea s svojo ekipo posvetil njenemu primeru, rezultat dela pa je zdravilo, ki bo zamenjalo edinstveni mutirani gen uboge Mandy s terapijskim genom. »Jemati sem ga začela septembra, namen pa je bil zaustaviti rast mojih udov, ki so zdaj že malce manjši,« pravi Mandy. Doktor Semple je sprva mislil, da ima Mandy redko obliko Proteusovega sindroma, vendar so dodatne analize pokazale, da je njen primer edinstven.

»Sem prva oseba na svetu s takšno boleznijo, zato še nima imena,« pojasnjuje Mandy in dodaja, da je zdravnikom predlagala, naj jo poimenujejo po njej. Čeprav se je sprijaznila s tem, da bodo njeni udi še naprej rasli, po odkritju razmišlja drugače, bolj optimistično.

##IMAGE-20520##Amputirali so ji levo nogo

Zaradi bolezni so njene noge nenadzorovano rasle skozi vse življenje. Levo nogo so ji celo amputirali zaradi sepse, a je takoj po operaciji znova začela pospešeno rasti in kmalu ni več mogla nositi proteze. Njene noge danes tehtajo kar 140 kilogramov. Zaradi bolezni se težko giblje, zato za daljše poti uporablja poseben invalidski voziček. Zdravniki so upali, da bo lahko imela protetično nogo, vendar je zaradi neprestane rasti njene prave noge niso mogli narediti.  

Kljub težavam se je osamosvojila

##IMAGE-20522##»Že ob rojstvu so bile moje noge neverjetno velike. Ker zdravniki niso vedeli, za kaj gre, moji mami dva tedna niso dovolili, da bi me videla. Mislili so, da ne bom preživela,« pravi Mandy, srečna, da so se zmotili. »V otroštvu sem se lahko normalno gibala in sem igrala nogomet, v najstniški dobi pa so se začele težave.« Bolelo je tudi to, da so jo nekateri čudno gledali, drugi pa so se iz nje norčevali. Kljub temu so jo starši podprli, ko se je pri 19 letih odločila za selitev in samostojno življenje. Vpisala in zaključila je študij psihologije, a zaradi zdravstvenih težav nikoli ni mogla delati polni delovni čas.  

##IMAGE-20523##

##IMAGE-20521##