Zdravje

Če gledate veliko televizije, ste lahko neplodni

U.K.
6. 2. 2013, 08.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na produkcijo sperme vplivajo različni faktorji in kot kaže je eden od njih tudi televizija.

Če smo iskreni, ima televizija pravzaprav bolj neposredno vlogo, a kljub temu velik vpliv. Ljudje, ki veliko gledajo televizijo, se namreč manj gibljejo, kar vpliva na število semenčic.

Raziskavo so opravili na univerzi Harvard in ugotovili, da če moški gleda televizijo 20 ur na teden, potem se drastično zmanjša število spermijev. Po drugi strani pa 15 ur telovadbe na teden, precej poveča število aktivnih spermijev. Vendar je potrebno omeniti, da vaje kot so kolesarjenje in tek na dolge proge, lahko prej škodujejo število spermijev kot koristijo.

V študiji je sodelovalo 187 študentov, ki so si zabeležili koliko ur na teden gledajo televizijo in rezultati so pokazali, da imajo moški, ki so aktivni in manj gledajo televizijo precej višji odstotek aktivnih spermijev. Celo do 73 odstotkov višjega kot moški, ki gledajo televizijo več kot 20 ur na teden. Ni še čisto jasno zakaj sedenje uničuje spermije, a ena od možnosti bi bila, da se mošnja med sedenjem preveč segreje, kar uniči spermije. A tudi pretirana telovadba lahko uniči spermije, tako da je najbolje ubrati neko sredno pot.