Zdravje

Kajenje vzame deset let življenja

S.R.
24. 1. 2013, 12.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Da kajenje ni ravno zdravo, ni nobena skrivnost, toda ali ste vedeli, kako zelo škodljivo pravzaprav je? Najnovejše raziskave namreč kažejo, da kajenje vzame kar 10 let življenja.

Tisti, ki kadijo celo življenje se lahko sodeč po izsledkih najnovejših in zelo podrobnih raziskav nadejajo okoli 10 let krajše življenjske dobe. Izsledki nove raziskave so bili sicer objavljeni v prestižnem medicinskem tedniku New England's Journal of Medicine. Raziskava je med drugim pokazala tudi nekaj zelo zanimivih dejstev.

Tisti, ki prenehajo kaditi pred 35. letom lahko nekaj let izmed tistih desetih dobijo nazaj, a v isti sapo raziskovalci poudarjajo, da to nikakor ne pomeni, da lahko do tega leta ljudje kadijo brez posledic.

Tisti, ki prenehajo kaditi med 35. in 44. letom na primer nazaj dobijo devet izmed desetih s cigareti izgubljenih let. Tisti, ki prenehajo kaditi med 45. in 54. letom dobijo nazaj šest let, tisti, ki pa prenehajo kaditi med 55. in 64. letom dobijo nazaj štiri leta. Ženske, ki kadijo v tem trenutku bodo najverjetneje živele približno toliko let kot moški, a to predvsem zato, ker ženske začno kaditi prej kot moški in kadijo več, torej ''kadi kot moški, umri kot moški''. Še dobra novica za nekadilce. Tisti, ki nikdar niso kadili imajo dvakrat večjo možnost, da dosežejo 80. leto. Za primerjavo – samo 38 odstotkov žensk, ki kadijo doseže 80 let, izmed nekadilk pa jih to starost dočaka kar 70 odstotkov. Pri moških so statistike še malenkost slabše. 80 let dočaka samo 26 odstotkov kadilcev in 61 odstotkov nekadilcev. Še nekaj razlogov več, da premislite o svojih kadilskih razvadah.