Zdravje

Resnična Trnuljčica spi tudi 64 dni skupaj

S.R.
19. 11. 2012, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nicole Delian je ena izmed redkih ljudi, ki ima spanja več kot dovolj. 17-letnica iz mesta North Fayette (Pensilvanija) namreč trpi za sindromom Trnuljčice.

Uradno se bolezen imenuje Kleine-Levinov sindrom, prijel pa se ga je vzdevek ''sindrom Trnuljčice''. Zaradi tega Nicole spi tudi po 18 ali 19 ur na dan. Ko pa se že zbudi, je ponavadi tako izčrpana, da je pravzaprav v nekakšnem stanju ''mesečnice'' oziroma nekoga, ki hodi v spanju. Zato se kasneje sploh ne spomni niti najbolj običajnih stvari, kot na primer tega, da je jedla. Njena bolezen je celo tako huda, da je nekoč prespala celotne praznike in šele januarja odprla božična darila.

Njena mati Vicki Delian pravi, da se Nicole nikdar ni navadila na nenavaden sindrom. Pri 17-ih letih bi se ji namreč moralo dogajati ogromno stvari, a jih veliko večino zamud, zato je zelo nesrečna. Nicole je nedavno v oddaji na televiziji KDKA-TV povedala, da je včasih spala tudi po 32 in celo 64 dni zapored, vmes pa je kot ''mesečnica'' le jedla in šla na stranišče.

Kleine-Levinov sindrom je neverjetno redek, ocenjujejo pa, da ga ima na svetu le okoli 1.000 ljudi. Zato ne preseneča dejstvo, da je diagnoza izjemno težavna. Pri Nicole je trajalo kar 25 mesecev, da so ugotovili, kaj je z njo pravzaprav narobe. Njeno stanje so pred diagnozo zato pripisali vsemu mogočemu, od epilepsije do virusa Zahodnega Nila in mnogih drugih virusov. Nekateri zdravniki so celo menili, da vse skupaj le hlini, da bi si pridobila več pozornosti.  

Pri tipični epizodi ''sindroma Trnuljčice'' pacient postane hudo utrujen in spi po cele dneve in noči, napol zbudi se le za hrano in obiske stranišča. Ko pa je pacient buden, se njegovo obnašanje drastično spremeni. Oseba se večkrat obnaša otročje in zasanjano, vseskozi pa je zmedena, ima probleme z orientacijo, hkrati pa je popolnoma brez energije. Posledica sindroma pa je večkrat tudi popolno čustvena apatija. Pacienti se ponavadi pritožujejo tudi preobčutljivostjo nad svetlobo in zvokom. Nekateri pacienti občutijo tudi hudo lakoto in/ali hiperseksualnost.

Nicolina družina sicer ni razkrila, ali tudi njihova najstnica trpi za omenjenimi sindromi. Za simptom sicer ni nobenega zdravila, a Nicolina družina je s kombinacijo zdravil za epilepsijo in narkolepsijo uspela spalne epizode zmanjšati na dve na leto.