Zdravje

Virus zahodnega Nila že na Goriškem

STA/K.Š.
25. 9. 2012, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Primorski dnevnik poroča, da so na Goriškem zabeležili primer okužbe z virusom zahodnega Nila.

V sosednji Italiji so zabeležili primer okužbe z virusom zahodnega Nila. O okužbi poroča Primorski dnevnik, najbolj brana časopisa Il Piccolo in Il Messaggero Veneto pa o tej okužbi še ne poročata. 

V Italiji na Goriškem so zabeležili primer okužbe z virusom Zahodnega Nila, zaradi katerega so obolelo osebo sprejeli na zdravljenje na oddelku za intenzivno nego. Po poročanju Primorskega dnevnika je do okužbe prišlo, potem ko je osebo pičil komar, okužen z virusom.
Primer okužbe z virusom Zahodnega Nila je goriško zdravstveno podjetje obravnavalo v prejšnjih dneh, obolela oseba pa je doma iz občine Škocjan v Goriški pokrajini. Ker je imela tudi druge zdravstvene težave, so jo sprejeli na zdravljenje na oddelek za intenzivno nego.

Preventiva

Da bi ljudem nudili čim več informacij o bolezni, bo zdravstveno podjetje v četrtek pripravilo javno srečanje v sejni dvorani županstva v Škocjanu, kjer bosta poleg županje Silvie Caruso govorila še zdravnika z oddelka za preventivo Andrea Valantig in Maria Zerbin.
Županja Silvia Caruso je za radijski dnevnik RAI dejala, da je položaj pod nadzorom in da ni nobenega razloga za preplah, predvsem pa je dobro, da ljudje vedo, da je z nekaterimi preprostimi dejanji, kot sta na primer odstranitev vode iz podstavkov za cvetlice ali pa košnja ter redčenje trave na domačih gredicah, možno nadzorovati položaj. Voda je namreč lahko gojišče komarjev, ki prenašajo virus na človeka. Prenašalca pa sta predvsem dve vrsti komarja - tigrasti komar in komar vrste culex.

Simptomi

Virus Zahodnega Nila ima podobne simptome kot navadna gripa, v skrajnih primerih lahko povzroči komo in smrtonosno zatekanje možganske opne (encefalitis) ali pa meningitis. To se to zgodi le v 15 odstotkih primerov. Prvi simptomi obolenja pa so od tri do šest dni šest dni srednje povišane telesne temperature, glavobol in bolečine v mišicah. 

Primorski dnevnik: „Goriško zdravstveno podjetje je v prejšnjih dneh obravnavalo primer okužbe z virusom Zahodnega Nila. Obolela oseba je doma iz občine Škocjan; ker je imela tudi druge zdravstvene težave, so jo sprejeli na zdravljenje v oddelku za intenzivno nego. Do okužbe je prišlo, potem ko je osebo pičil komar, okužen z virusom.“