Zanimivosti

Dijaki na ogled razstavljenega letala

R.T.
20. 1. 2016, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zagnani dijaki iz Zavoda 404, prvega mladinskega tehnološko-raziskovalnega centra v Sloveniji, so pred kratkim raziskovali letala. Da so si lahko ogledali razstavljena letala pa ni bilo treba daleč – sprejeli so jih v družbi Adria Airways Tehnika na Brniku.

Svet24

V hangarju so si ogledovali razstavljene dele letala, bili navdušeni, ker so se lahko dotaknili motorja letala, ter dobili zanimive odgovore na številna zastavljena vprašanja. Med drugim je strokovnjak dijakom pokazal in razložil sisteme, pojasnil, kje stojijo komponente na letalu, povedal, koliko je goriva v letalu, koliko barve je potrebno za pobarvanje letala, spraševali pa so ga tudi o senzorju za indikacijo ledu.

Svet24

Zanimivo je bilo videti letala brez motorja in odprte tanke za gorivo, obiskovalci pa so strokovnjaku z zavzetostjo prisluhnili tudi o tem, kako razstavijo posamezno letalo in ga očistijo, vzdržujejo. Za piko na i, pa so si lahko ogledali tudi pilotsko kabino in se usedli na pilotski sedež. Občutek, ki mu ni para, je dijake navdal z zagonom, obisk podjetja na področju vzdrževanja, servisiranja in delovanja letal (MRO) pa je bil tudi dokaz, da se tako zanimivi poklici opravljajo tudi doma, ne le daleč, čez lužo.

Svet24

Za mlade inženirje, tehnike, strojnike in elektrotehnike, ki bi radi delali na področju letalske industrije, je bil obisk hkrati tudi spoznanje, da imajo možnost zaposlitve tudi na domačih tleh, da tudi Slovenija ponuja številne priložnosti. Med bodočimi strokovnjaki sta bila dva tudi že pilota, vsi pa so bili nad obiskom navdušeni.