Zanimivosti

Z nogometno žogo po svetih golf igriščih - footgolf

nn
7. 10. 2015, 12.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Spomladi se je z odprtjem prvega footgolf igrišča v Sloveniji začelo aktivno igranje footgolfa. Igra je kombinacija nogometa in golfa, primerna za vse generacije, za moške in ženske, ne glede na starost, za skupine in družine. Igramo ga tako za zabavo kot za odlično rekreacijo v naravi, najboljši pa ga igrajo tudi tekmovalno.

Cilj igre je, da s čim manjšim številom udarcev z nogo spravimo žogo v luknje premera pol metra. Ko je igra tekmovalnega značaja, je zmagovalec tisti, ki za 18 lukenj porabi čim manj udarcev. Največ ljubiteljev footgolfa igra to igro za zabavo, druženje in rekreacijo. Običajno se v eni igri na svežem zraku in čudoviti naravi, footgolf igrišče v Bovcu pa se zraven tega lahko pohvali še z edinstveno naravno kuliso gora, ki ga obkrožajo, prehodi 2,5 kilometra. V Sloveniji je ustanovljeno tudi Footgolf Združenje Slovenije, na njihovi spletni strani www.footgolf.si pa lahko najdete vse informacije tako o tej novi zanimivi igri, ki je na severu Evrope in v Združenih državah Amerike v izjemnem vzponu oziroma pravi »bum«, kot o vseh footgolf igriščih.

Gre torej za relativno mlad šport, namenjen vsem generacijam, za rojstvo footgolfa pa se šteje, da je nastal pred desetimi leti, ko je profesionalni nizozemski igralec nogometa prenesel idejo iz svojega angleškega kluba na golf zelenice Nizozemske. S soigralci so namreč po treningih tekmovali, kdo bo z manj udarci z nogo pripeljal žogo do slačilnice. Torej je že nastal kot sproščujoča aktivnost s pridihom tekmovalnosti.

Kako pa naj se športa loti nekdo, ki o tem športu ne ve popolnoma nič? Zelo preprosto! Nogometno ali golf znanje za igranje footgolfa namreč nikakor nista predpogoj. Nič ne de, če v življenju še nikdar niste brcnili nogometne žoge. Footgolf sodelavec oziroma inštruktor, ki mu v footgolf svetu pravijo maršal, vam bo pokazal, kako se najbolj enostavno lotiti prvih udarcev. To je seveda najbolj priporočljiv pristop, ki vas seznani tudi s skrivnostmi potrebnega ogrevanja, kar pa ne pomeni, da se footgolfa ne morete lotiti sami. Za slednje morda nekaj osnovnih napotkov. Pri začetnih in dolgih udarcih je najbolje udarjati z notranjim delom stopala, v zaključku (v golfu mu pravijo »put«) pa z vrhnjim delom (po nogometno s »špičko«). Za igro zadostujejo športni copati, za naprednejše nogometni športni copati, za tiste, ki se bodo s tem športom redno ukvarjali, pa nogometni copati za umetno travo, da se preprečijo zdrsi na vlažni travi.

Kakšno pa je sobivanje velike nogometne žoge in male golf žogice? Luknje za footgolf so postavljene ob rob golf igrišča in ne motijo golfistov, vsekakor pa niso na golf »greenih«, kjer golfisti zaključujejo svoje udarce s palico. Na golf »greenih« je tako načeloma prepovedano igranje footgolfa. Za kakovostno sobivanje obeh športov pa je seveda še kako pomembno tudi obnašanje, ki je pri igranju footgolfa podobno tistemu iz sveta golfa: Spoštovanje načela fair play, primerna obleka in obutev ter kulturno, umirjeno oziroma ne preglasno izražanje. Pravila oblačenja so načeloma zapovedana: polo majica, kratke hlače do kolen in dokolenke v »argile« stilu (karo). Ravna čepica potrdi pravo elegantno podobo footgolf igralca – footgolfista, še  posebno v sončnem vremenu pa taka čepica pomeni skoraj nujen pripomoček. Res pa je, da se glede upoštevanja teh pravil odločajo upravljavci igrišč in je priporočljivo, da se igralci držijo njihovih zahtev in priporočil.

Igralci klasičnega golfa večinoma sprejmemo footgolf po preteku nekega časa sobivanja, ko se prepričajo, da footgolf ne vpliva na njihove ustaljene navade. V največ primerih se igranje obeh iger celo prepleta, saj se mnogi igralci footgolfa preizkusijo tudi z igranjem golfa, kar pomeni nov potencial za golf, seveda pa tudi obratno. To dejstvo v večini primerov izpodbija prepričanje, po katerem je v očeh večine golf veljal za zaprto, nedostopno in konservativno igro, namenjeno samo ožjemu krogu izbrancev.

Mogoče to res drži za nekatera luksuzna igrišča, v večini primerov pa je zgodba čisto drugačna. Golfisti so čisto običajni ljudje in veseli so vsakega posameznika, ne glede na njegov socialni razred ali reference. Golf je dandanašnji veliko bolj razširjena igra, kot je bila še pred leti, igrajo pa ga vsi socialni sloji. O tem se lahko prepričajte na bovškem igrišču ali pa pokličite Golf klub Bovec, kjer vam bodo z veseljem predstavili v očeh javnosti tako »nedostopno« igro. Tudi sami smo imeli na začetku ukvarjanja s footgolf-om o tem napačno predstavo, zdaj pa smo se prepričali nasprotno,« znajo povedati tisti, ki so sobivanje footgolfa in golfa občutili na lastni koži.

Čeprav je prejšnji stavek z izrazom »na lastni koži« morda metaforičen, pa je treba res poskrbeti tudi za svojo kožo. V sončnih poletnih dneh se je namreč priporočljivo namazati s kremo za sončenje, saj se v nasprotnem primeru po dveh urah in pol igranja koža lahko tudi pretirano obarva. Najboljšo zaščito spodnjega dela nog pomenijo sicer dokolenke, vendar jih prav poleti zaradi vročine običajno zvijejo do športnih copat. Priporočljivo je, da se s seboj vzame plastenka vode, čeprav je morda za samo igro nekoliko obremenjujoče. Na bovškem igrišču se je sicer mogoče odžejati na izvirčku pitne vode pred osmo luknjo, po luknji 11 pa se igralci sprehodijo mimo klubske hišice, kjer je na voljo več osvežilnih pijač. Če kdo nikakor ne zdrži brez hrane, je postopek podoben, kot pri vodi, načeloma pa večina igralcev ne čuti potrebe niti po kakšnih »sladkornih bombicah«.

Zdaj veste že skoraj vse, da se lahko odločite za vašo prvo footgolf avanturo na bovškem igrišču. Pa brez skrbi! Ni treba takoj v trgovino po vso opremo, ki smo jo našteli v prispevku. Za žoge, polo majice in nogavice vam namreč ni treba skrbeti, saj bodo za to poskrbeli v športni agenciji, ki je pooblaščena za izvajanje footgolfa. V Bovcu je to športna agencija Sport Mix s sedežem v centru  Bovca. Tu boste dobili tudi vse potrebne informacije o sami igri in napotke zanjo, rezervirali termin in si najeli maršala oziroma maršalko, ki vas popelje čez footgolf igrišče in vam predstavi osnovne skrivnosti footgolfa. Sicer pa lahko z ustreznimi navodili posamezniki, družine in ostale skupinice brez težav tudi sami igrate in se zabavate. Pred začetkom pa le poskrbite, da boste za lažjo evidenco in sledenje igri prejeli kartonček za vnos rezultatov (scoore card) in svinčnik. Povprašajte tudi za marker, s katerim boste označili položaj žoge, ko jo bo potrebno odstraniti, če se znajde na poti vašemu soigralcu.

Za skupine željne poglobljenega in daljšega druženja se lahko organizirajo tudi turnirji z ali brez štetja rezultatov, s podelitvami priznanj ali brez, po želji tudi s cateringom. Pravi naslov za izpolnitev vseh teh želja je že omenjeno Footgolf Združenje Slovenije, katere ustanovni člani so po nekaj letih učenja in pridobivanja izkušenj v tujini, footgolf pripeljali tudi v Slovenijo.