Zanimivosti

Lokostrelstvo kot protistresna terapija

R.T.
16. 2. 2015, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Izum loka in puščice je povezano s človekovo potrebo po preživetju in je bil v osnovi namenjen lovu. Z razvojem človeštva se je spreminjal tudi namen lokostrelstva, ki je postalo prvenstveno namenjeno vojskovanju in zelo pomembna vojaška doktrina, vse do pojava strelnega orožja.

Reuters
Lokostrelstvo je športna disciplina, ki praktično ne pozna starostnih omejitev in je primerna tako za otroke, kot ženske in moške.

Kot pomembna vojaška panoga, je bilo lokostrelstvo deležno razvoja v smeri perfekcionizma v smislu natančnosti zadetkov. Danes je lokostrelstvo predvsem množična športna panoga, ki pa ohranja tendenco po popolnosti zadetkov.

Tudi pri izbiri lokov je na voljo veliko možnosti, od ''klasičnega'' lesenega loka za instinktivno streljanje, preko golega in ukrivljenega ''olimpijskega'' loka, do sestavljenega loka, ki dovoljuje uporabo največ tehničnih in optičnih pripomočkov za dosego ''popolnega'' strela. 

Lokostrelstvo pozna veliko različnih disciplin (tarčno, poljsko, 3D, pop in jay, flight, clout, lokostrelski tek, lokostrelski biatlon…), tako da lahko vsak najde disciplino, ki ga najbolj privlači. Streljanje se odvija tako v zaprtih prostorih kot v naravi. 

Na kaj morajo paziti začetniki

Zelo pomembna je tehnika streljanja, zato priporočilo vsem, ki jih lokostrelstvo zanima, da se z lokostrelstvom prvič srečajo preko enega izmed lokostrelskih klubov, kjer bodo dobili strokovne nasvete kako se pravilno in varno lotiti te lepe športne discipline. Ob napačni uporabi loka lahko hitro pride do poškodb, neprijetnih udarcev in nekontroliranih strelov. 

Ker je lok v osnovi še vedno orožje, je varnost pri izvajanju streljanja izredno pomembna in pravila za zagotavljanje varnosti je potrebno izvajati in upoštevati dosledno ne glede ali gre za začetnika, rekreativnega lokostrelca ali vrhunskega tekmovalca.

Fotografija je simbolična.

Ko lokostrelec osvoji osnovno tehniko streljanja, je hitro sposoben zadeti center tarče. Vendar pri lokostrelstvu velja rek, da ni umetnost zadeti centra, umetnost je center zadeti z vsako puščico.

Stanje duha določa vrhunske lokostrelce

Da je lokostrelec sposoben zadeti center vsakič, je poleg dobre fizične pripravljenosti izredno pomembna psihična priprava. Stanje duha je tisto, ki določa vrhunske lokostrelce, zato ni presenetljivo, da je med najboljšimi tekmovalci na svetovnem nivoju kar nekaj takšnih, ki so v letih, ko bi se v drugih športih samo še nostalgično spominjali na leta, ko so bili vrhunski tekmovalci in dosegali najboljše rezultate. To je dokaz, da za lokostrelstvo niste nikoli prestari, če vas to zanima in ste načeloma zdravi. 

Za dosego stanja duha, ki omogoča zadetke v center, je potrebna psihična sprostitev, potrebno je odmisliti vse težave, ki jih imamo v vsakdanjem življenju (doma, v službi, šoli…), globoko dihanje, umiritev in koncentracija samo na izvedbo strela. To pomeni, da lokostrelstvo človeka prisili, da se umiri in dejansko deluje terapevtsko.  

Med rekreativnimi lokostrelci je vedno več takšnih, ki se za ta šport odločajo tudi zaradi pozitivnih terapevtskih lastnosti, ki jih ima na psiho in splošno razpoloženje.

Sodobni človek je vedno bolj podvržen stresu, katerega slabih posledic se zavedamo, vendar si običajno ne znamo pomagati pri iskanju rešitve kako ga zmanjšati. Poizkusite z lokostrelstvom, ki je dokazano naravno zdravilo za stres.