Zanimivosti

To je nujno!

K.S.
26. 1. 2015, 12.42
Posodobljeno: 26. 2. 2024, 09.33
Deli članek:

Servisiranje smuči in smučarskih desk je nujno opravilo, ki ga ne smemo zanemarjati ... Pogovarjali smo se z Matjažem Jakončičem, učiteljem smučanja in serviserjem z več kot 20. letnimi izkušnjami servisiranja smuči ter ostale smučarske opreme, ki nam je opisal postopek servisiranja smuči.

Redno servisiranje smuči ali smučarske deske zagotavlja večjo varnost, kvaliteto in užitkov vaše smuke!

Kaj je servisiranje smuči ali smučarske deske?

V osnovi je servisiranje namenjeno ohranjanju zmogljivosti vaših smuči ali smučarske deske. Dober in izkušen serviser bo znal zmogljivost vaše smučarske opreme prilagoditi vašemu znanju in željam. Povejte mu, kakšne so vaše želje, kako in po kakšnem terenu najraje smučate. S temi podatki bo serviser vaše smuči ali desko pripravil tako, da bodo snežni užitki na najvišji ravni.

Pri izbiri serviserja bodite previdni. Nestrokovno servisiranje, pomanjkanje znanja serviserja, mnenje, ''a, saj za navadne smučarje je to čisto dovolj'', vam lahko pokvari še tako lep sončen smučarski dan.

ČIŠČENJE

Temeljito se očisti oz. obriše drsna površina in robniki. Ko so smuči ali deska očiščene se natančno pregledajo vse poškodbe.

POPRAVILO DRSNE POVRŠINE

Po pregledu vseh poškodb se luknje in vreznine na drsni površini sanirajo tako, da se jih zapolni s posebno maso ali po potrebi vstavi nov del drsne površine.

BRUŠENJE – RAVNANJE DRSNE POVRŠINE

Drsna površina se obdela na brusnem papirju in posebnem kamnu. Pri postopku brušenja na kamnu drsna površina postane ravna in gladka. Tvorijo se drobne zarezice (struktura). S tem postopkom se omogoči, da drsna površina vpije več voska (maže), kar skupaj s strukturo omogoči manj trenja med drsno površino in snegom. To pa omogoča, da bodo vaše smuči ali deska bolje in hitreje drsele po snegu, hkrati pa bo tudi prehod iz robnika na robnik lažji.

BRUŠENJE ROBNIKOV

Z brušenjem robnikov nastane neprekinjena gladka in ostra površina. Robnike smuči ali deske brusimo med 0 in 3 stopinjami. Glede na vaše zmogljivosti in zahteve ter zmogljivosti vaše opreme se kot brušenja optimalno prilagodi vašemu slogu smučanja.

MAZANJE

Zadnja faza postopka servisiranja je mazanje (impregnacija). Vroča maža se nanese na drsno površino, kar pripomore k boljšemu drsenju in lažjemu vodenju smuči ali deske, hkrati pa maža tudi ščiti drsno površino pred poškodbami.

1. Zakaj servisirat smuči ali smučarsko desko ?

Tudi najbolje pripravljene smuči ali deska ne bodo zdržale za vedno. Pri smučanju se drsna površina in robniki obrabljajo, kamenje in led na progah pa to še pospešita. Z obrabljeno in poškodovano drsno površino in robniki, postanejo smuči ali deska slabše vodljivi, potrebno je precej več napora kar bistveno poveča nevarnost nesreč. Zelo pomemben faktor, predvsem z vidika varnosti, predstavljajo tudi vaše vezi, ki se morajo kadar je potrebno odpreti. S pravo tehnologijo, izurjenim in strokovnim serviserjem vaše smuči ali desko ponovno vrnemo v top formo.

2. Kako pogosto servisirat smuči ali desko ?

Na to kako pogosto servisirat vaše smuči ali desko vplivajo predvsem snežni pogoji, zahtevnost terena in željen nivo vaših dosežkov. Gospod Jakončič vam priporoča naslednje:

  • pred prvo smuko pozimi,

  • po približno petih (5) dneh smučanja,

  • na koncu sezone.

Kaj lahko storite sami ?

  • po vsakem smučanju obrišite in posušite drsno površino in robnike,

  • smuči ali deske hranite v suhem in hladnem prostoru,

  • poškodbe drsne površine in robnikov je potrebno čim prej popraviti

  • servisiranje na koncu sezone bo vaše smuči ali desko ohranilo do naslednje zime.

3. Preverite sami!

Vam gredo smuči ali deska po svoje in nimate kontrole nad njimi ->Drsna obloga je poškodovana, neravna, obrabljena – potreben je servis.

Na poledenelih delih smučišča se zaman trudite da bi robniki prijeli. Kljub veliki energiji, ki jo v to vložite vam smuči ali deska preprosto oddrsnejo in izgubite kontrolo ->Vaši robniki so topi in obrabljeni – potreben je servis.

Na ravnih vas vsi prehitijo ->Vaša drsna obloga je izsušena, obrabljena - potrebno je mazanje.

Imate občutek da vezi ne odprejo ko bi morale oziroma se odprejo ko ne bi smele ->Vaše vezi niso pravilno nastavljene – potrebna je nastavitev vezi.