Ali ste vedeli?

Koliko kave bi morali popiti, da bi naši možgani bolje delovali?

S.Š.
21. 11. 2023, 11.37
Posodobljeno: 21. 11. 2023, 11.40
Deli članek:

Nova študija ugotavlja, kako različne količine zaužite kave vplivajo na strukturo možganov.

Profimedia
kava

Raziskovalna študija, izvedena v Hamburgu v Nemčiji, je nedavno proučevala možgane več kot 2000 ljudi, starih od 45 do 74 let. Primerjala je štiri skupine ljudi, ki so poročali, da redno pijejo - manj kot 1 skodelico kave na dan, 1-2 skodelici na dan, 3-4 skodelice na dan, 5-6 skodelic na dan.

Rezultati

Študija je pokazala, da so imeli tisti, ki so redno pili tri do štiri skodelice kave na dan, najmočnejšo strukturo možganov. Avtorji pa so ob tem opozorili, da je bila študija izvedena na relativno majhni in homogeni skupini, zato rezultati niso popolni.

Zapisali so tudi, da je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili, ali ima kava brez kofeina podobne učinke. Kljub temu te prve ugotovitve dopolnjujejo vse več dokazov, ki podpirajo idejo, da je kava dobra za možgane in splošno zdravje.

Dobra za zdravje

Dokazano je, da kava upočasni kognitivni upad in potencialno zmanjša tveganje za Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen. Poleg tega je metaanaliza učinkov kave na zdravje iz leta 2017 pokazala, da kava zmanjšuje pojavnost srčno-žilnih in drugih bolezni ter nevrološke, presnovne in jetrne bolezni. Čeprav vse te študije niso obravnavale natančnega števila skodelic, nekatere od njih predlagajo prag treh do štirih skodelic za optimalno korist.

Priporočljivo je, da ne uživate kofeina, če čutite živčnost, tesnobo ali razbijanje srca. Drugi načini za vsakodnevno krepitev zdravja možganov vključujejo spanje in telesno aktivnost.