3,5 milijona evrov

V Mariboru na 'obisku' najdragocenejša violina na svetu

N. N.
6. 6. 2023, 21.04
Posodobljeno: 8. 6. 2023, 10.45
Deli članek:

The Osmium Violin, ki velja za najdražjo na novo izdelano violino na svetu, je od meseca aprila na svetovni turneji, v okviru katere se je za nekaj ur ustavila tudi v SNG Maribor.

Svet24
Najdragocenejša violina na svetu se je predstavila v Mariboru.

Pod okriljem Osmium inštituta Slovenija, se je v Kazinski dvorani SNG Maribor odvil prav poseben dogodek: na ogled je bila The Osmium Violin, ki velja za najdražjo in najdragocenejšo na novo izdelano violino na svetu - vredna je kar 3,5 milijona evrov! Glasbilo namreč krasi 298 dragih kamnov, rubinov, safirjev, tsavoritov in briljantov, njeno visoko vrednost pa ji daje 541 kosov najdragocenejše plemenite kovine na svetu osmija, vgrajenih v 18 karatno zlato. Osmij je namreč 1.500-krat bolj redek od zlata in 1.000-krat redkejši od diamantov. 

Dogodka v Mariboru se je udeležilo 150 povabljenih gostov, med njimi tudi izdelovalec Edgar Russ, ki je najdragocenejšo violino izdelal v italijanski Cremoni, kjer je nekoč delavnico imel tudi slavni Antonius Stradivari. Ob tej priložnosti je dejal: »Vesel sem, da temu dogodku v Sloveniji lahko prisostvujem tudi osebno. Instrumente izdelujem že več kot 30 let. Tekom mojega ustvarjanja me je vse bolj navduševalo okraševanje svojih izdelkov. Prvo okrašeno violino sem izdelal že v letu 1987, za tem nekaj kopij znane okrašene Stradivarijeve violine, leta 2012 pa sem ustvaril violino za sultana Bin Saida Quaboosa. Ideja za ustvarjanje The Osmium violine pa je prišla s strani zelo dobrega prijatelja Charlyija Großschädla

Osmium inštitut
Violino je izdelal Edgar Russ, krasi jo 298 dragih kamnov in 541 kosov osmija.

Na predstavitvi je bil tudi Alen Senekovič, direktor Osmium inštituta Slovenija: »Izjemno ponosen in vesel sem, da se je Slovenija znašla na seznamu prestižnih svetovnih lokacij, kjer je bil predstavljen ta dragoceni izdelek. Da je bil osmij izbran za vdelavo v najdragocenejšo novo izdelano violino, gre pripisati vedno večji prepoznavnosti te kovine in izjemnim lastnostim, ki jih nudi. Gre namreč za plemenito kovino, ki ima najvišjo obstojnost, najvišjo volumensko gostoto, največjo odbojnost žarkov gama in najvišjo vrednost med vsemi kovinami in spojinami. Osmija ni mogoče ponarediti, saj je prav vsak kos unikaten, certificiran v Nemčiji in zabeležen v svetovni bazi podatkov. Prav tako pa se osmij ponaša z izjemnim odbojem sončne svetlobe, kar so spoznali tudi izdelovalci nakita, ki so ga z razlogom poimenovali kar 'diamant prihodnosti'.«

Na dogodku pa je bilo moč slišati tudi, kako najdragocenejši instrument zveni. Nanj je namreč zaigrala Oksana Pečeny, priznana in večkrat nagrajena violinistka, ki  sodeluje s priznanimi glasbeniki po svetu in je koncertna mojstrica SNG Maribor.