Škodljivec

Ali so se na vašem vrtu pojavili vrtni polži? Ukrepajte!

Mare Koren
27. 5. 2023, 20.31
Deli članek:

Zdaj, ko je na vrtu končno vse vzklilo in začelo veselo rasti, so ga najbrž obiskali tudi polži, ki uničujejo pridelek, v katerega že od zgodnje pomladi vlagate veliko truda. Kako ste jih znebiti?

Dreamstime
Na lov za polži se odpravimo zgodaj zjutraj ali precej pozno zvečer.

Skoraj z gotovostjo lahko rečemo, da je poleg gosenic in čebulne muhe polž najbolj nevaren škodljivec številnih vrtov, ki se pojavi že precej zgodaj spomladi in ostane vse do pozne jeseni. In najhujše je, da se izjemno hitro razmnožujejo, zato časa za predolg razmislek nimamo, temveč moramo takoj ukrepati. Vedeti moramo namreč, da ne jedo samo odraslih sadik in vrtnin, temveč se prehranjujejo tudi s semeni in komaj vzklilimi sadikami, pravzaprav jim gredo te še posebej v slast.

Spoznajmo njihov način

Polži potrebujejo za normalno življenje veliko vlage. Najbolj aktivni so ponoči, čeprav jih tudi deževni, hladni in sivi dnevi precej pogosto prikličejo na plan. Zato se na lov za polži zmeraj odpravimo zgodaj zjutraj ali precej pozno zvečer, ko priplezajo iz globljih plasti zemlje. Najprej se bodo skrili v spodnje plasti listov, zato te redno pregledujte. Prav tako sproti odstranjujte plevel, saj jim boste tako onemogočili razmnoževanje.

Redna košnja in ročno pobiranje

Zdaj, ko vemo, kdaj so polži najbolj dejavni, jih bomo precej lažje našli in jih odbrali z vrta. Najboljše je že omenjeno ročno odstranjevanje polžev, pri odbiranju pa ne pozabite preveriti vlažnih predelov vrta, kompostov in zastirk. Odgnali jih boste tudi z redno košnjo trave, strokovnjaki prav tako priporočajo dovolj širok razmik med gredicami in kolobarjenje, saj jim boste tako otežili plezanje z ene vrtnine na drugo.

dreamstime
Polži ne marajo kapucink, ognjiča, vrtne črnike, grenike in grobelnika, zato jih vpletimo v svoj vrt.

V boj z rastlinami

Obstaja tudi nekaj naravnih metod, s katerimi boste polžem hitro dokazali, da nimajo vstopa na vrt. Polži ne marajo vseh rastlin, zato naj na vašem vrtu ne manjkajo kapucinke, ognjič, vrtna črnika, grenik in grobelnik. Prav tako jim lahko obisk preprečite z nekaterimi vrtninami. To so čebula, česen, žajbelj, timijan, rožmarin in pelin, zato zeliščnice in čebulnice sadite mad vrstami in tako preprečite obisk. Prav tako bo polže odgnal bezeg, ki se že sramežljivo bohoti s prvimi cvetovi, pa praprot, rman in preslica.