Zanimivosti

Novi Sad, mesto evropske zgodovine in tradicije ter balkanskega gostoljubja

Oglasno sporočilo
25. 5. 2023, 10.10
Posodobljeno: 12. 6. 2023, 10.15
Deli članek:

Novi Sad je mesto bogate zgodovine in kulture ter skorajda povsod na vrhu lestvic najlepših in najbolj simpatičnih srbskih mest. Ta prijazni in gostoljubni kraj vam bo vedno dal občutek domačnosti in dobrodošlosti. Lahko se le sprehodite po ulicah, obiščete lokalne tržnice in se povežete z domačini, ki bodo svojo kulturo z veseljem delili z vami, sicer pa mesto ponuja še veliko več, še posebno v poletnih mesecih, ko kar vrvi od dogodkov in zabave. Za šarmantno mesto ob Donavi pravijo, da je mesto evropske zgodovine in tradicije ter balkanskega gostoljubja – doživetje, ki ste ga pogrešali.

Foto: Aleksandar Milutinović

Seveda je Novi Sad med mladimi Slovenci najbolj znan po dobri zabavi in Exitu, enem največjih glasbenih festivalov v Evropi. Če ste ljubitelj glasbe in zabave, je to priložnost, da izkusite nepozabno vzdušje. A še preden zavijemo na Exit, pokusimo nekaj odličnih srbskih vin na Mednarodnem festivalu vin Interfest.

Mednarodni festival vin Interfest

Ste ljubitelj dobrih vin in predvsem radi odkrivate nove vinarje? Potem je mednarodni festival vin Interfest, ki bo letos potekal od 15. do 17. junija na Trgu svobode, dober razlog, da obiščete Novi Sad.

Že od prvi zamisli leta 2003, ko je bila moderna srbska vinska scena še v povojih, so se organizatorji odločili, da bo festival v Novem Sadu mednarodnega značaja in bo že na začetku domača vina uvrstil v konkurenco vin iz regije in sveta. Mednarodni festival vin Interfest se je v 20 letih razvil v pomembno gospodarsko in turistično prireditev ter eno najljubših prireditev novosadskega občinstva, pa tudi številnih turistov in obiskovalcev, ki ga obiskujejo že leta.

Na letošnjem festivalu ljubitelji vin pričakujejo več kot sto razstavljavcev in več kot 500 različnih vinskih etiket, tako prepoznavnih in preizkušenih kot svežih izdaj. Poleg vina se bodo predstavile destilarne iz vse Srbije ter proizvajalci drugih žganih pijač in likerjev. Kakovostno pijačo bodo spremljali okusni prigrizki, predvsem različni siri, suhomesnati izdelki, pa tudi znamenite vojvodinske torte in peciva.

Foto: Aleksandar Milutinović

Od 6. do 9. julija v ritmih festivala Exit

Exit, ki je nastal kot študentsko socialno gibanje leta 2000, je še danes edini festival na svetu, ki je zrasel iz želje po napredku in težnje po svobodi. Skozi leta je gradil prepoznavno identiteto z edinstvenim eklektičnim glasbenim programom, ustvarjanjem številnih družbeno odgovornih akcij ter aktivno podporo humanitarnim, ekološkim in kulturnim gibanjem in organizacijam. Exit ni le festival, je gibanje, simbol napredka in motor sprememb v družbi, pa tudi vodilna platforma za kreativne industrije, ne samo v Srbiji, temveč tudi v balkanski regiji.

Danes je Exit večkrat nagrajeni mednarodni poletni glasbeni festival; vsako leto poteka na Petrovaradinski trdnjavi, ki je po mnenju mnogih ena najboljših festivalskih lokacij na svetu, na več kot 40 odrih in festivalskih conah pa nastopi več kot tisoč nastopajočih.

In kdo bo letos nastopil na Exitu? The Prodigy, Wu-tang Clan, Skrillex, Alesso, Eric Prydz, Nina Kraviz ... Za več informacij kliknite na www.exitfest.org/program.

Foto: Aleksandar Milutinović

Vsaj dva razloga, zakaj je vikend izlet v Novi Sad dobra zamisel …

Mesto ob Donavi

V poletni pripeki bodo mnogi našli prijetno senco na eni od obdonavskih plaž. Vsak domačin ima svoj najljubši kraj ob Donavi. Za mnoge je to znana novosadska plaža – Štrand, ki je poleti pravi festival številnih aktivnosti in dogodkov, tudi tistih, povezanih s folkloro in gastronomijo. Za druge so to skriti kraji ob bački in sremski obali, kot so neformalne plaže na Rajskem otoku pri Sremskem Karlovcu ali tiste pri Begečki jami. Tu so tudi Officer, potem Cat's Bank in Love Island, ki so dostopni samo ob nizki vodi in če imate čoln.

Foto: Aleksandar Milutinović

Iriški venac ali Irski venec

Iriški venac je najbolj znan cestni prelaz in križišče na Fruški gori. Najvišji prelaz v Vojvodini, kjer se križata Partizanska cesta in magistralna cesta Ruma–Novi Sad, povezuje okoli 20 kilometrov oddaljeni Novi Sad z južnimi deli države (Srem, Mačva). Morje zelenih površin na Vencu v vse smeri ponuja številne užitke za ljubitelje pohodništva in zelenja. Ne glede na to, ali se boste odločili za sprehod po cesti proti Zmajevcu in Vrdniku, morda v nasprotni smeri proti televizijskemu stolpu ali samo do Spomenika svobode in Informacijskega centra NP Fruška gora, bo gozd povsod blagodejen in zdravilen.

Foto: Aleksandar Milutinović


Kdor želi mesto v nekaj dneh zamenjati za gozd, a se ne prikrajšati za marsikatero udobje, lahko za večdnevni oddih izbere Hotel Norcev.