Zanimivosti

1. Mednarodni baletni festival Plesne noči

Oglasno sporočilo
26. 5. 2023, 10.38
Posodobljeno: 29. 5. 2023, 10.41
Deli članek:

Cankarjev dom in SNG Opera in balet Ljubljana napovedujeta. 5 dni: 4 velike baletne uspešnice, razstava, film, predavanje, druženje

Francette Levieux
Foto: Francette Levieux

Od 22. do 26. junija bo v Cankarjevem domu in SNG Opera in balet Ljubljana potekal 1. Mednarodni baletni festival Plesne noči, ki sta ga instituciji skupaj zasnovali v času, ko je baletna umetnost v Sloveniji na vrhuncu.

Festival bo v prvi izdaji posvečen življenju in delu baletnega velikana Rudolfa Nurejeva, saj letos obhajamo tridesetletnico njegove smrti. V petih dneh festivala se bodo zvrstile štiri baletne predstave, med njimi dve tuji gostovanji, filmska projekcija in razstava, posvečena legendarnemu Nurejevu.

Na Festivalu si bomo ogledali baletne predstave Don Kihot v izvedbi Narodne opere in baleta iz Sofije, baletni triptih Myth, Rain Dogs, Aperture, SNG Opera balet Maribor, Kdo neki tam poje Narodnega gledališča Beograd in Veliki Gatsby SNG Opera in balet Ljubljana.

Ob odprtju razstave Legendarni Nurejev bo Cankarjev dom gostil nekdanjega prvaka pariškega baleta Charlesa Juda. Na ogled bo tudi film Beli vran v režiji Ralpha Fiennesa, biografska drama o ključnih trenutkih v življenju mladega Rudolfa Nurejeva.

PROGRAM:

Petek, 23. junija
Odprtje festivala in razstave Legendarni Nurejev
V letu, ko se spominjamo tridesete obletnice smrti enega največjih plesalcev, koreografov in baletnih umetnikov vseh časov, se bomo v sklopu prvega baletnega festivala v Sloveniji poklonili Rudolfu Nurejevu. Na razstavi bomo skozi zbirko 14 baletnih kostumov, v katerih je Nurejev odplesal številne slavne vloge, pokukali v intimni svet velikega umetnika. Razstavljene bodo tudi črno-bele fotografije, na katerih je fotografinja Francette Levieux ujela baletnikove odrske trenutke. Razstava bo do 25. avgusta na ogled v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

Foto: Tiberiu Marta

Petek, 23. junija
Don Kihot
Uvodna predstava prvega Mednarodnega baletnega festivala bo na odru Gallusove dvorane posvečena igrivemu in temperamentnemu baletu o sanjavem plemiču iz Manče Don Kihotu Narodne opere in baleta iz Sofije. Pričakujemo klasično postavitev, barvite kostume in koreografijo, ki sledi naraciji zgodbe. Baletni ansambel Narodne opere in baleta iz Sofije ima bogato tradicijo; na ljubljanskem gostovanju bo nastopil z orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, ki ga bo vodil mednarodno priznani bolgarski dirigent Martin Panteleev.

Svetoslav Nikolov
Foto: Svetoslav Nikolov

Sobota, 24. junija
Myth, Rain Dogs, Aperture (baletni triptih)

Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta

Nedelja, 25. junija
Kdo neki tam poje
Na odru Linhartove dvorane bo na ogled baletna predstava Kdo neki tam poje Narodnega gledališča Beograd. Gre za baletno uspešnico, ustvarjeno na podlagi kultnega filma Ko to tamo peva. Kdo neki tam poje je prva baletna predstava v novejši zgodovini gledališča, izvedena v okviru prestižnega mednarodnega gledališkega festivala BITEF (2005). Predstava je prejela letno nagrado Narodnega gledališča za najboljšo predstavo v sezoni 2004/05, aprilsko nagrado mesta Beograd in nagrado Dimitrije Parlić Društva baletnih umetnikov Srbije.

Željko Jovanović za Narodno gledališče v Beogradu
Foto: Željko Jovanović

Ponedeljek, 26. junija
Veliki Gatsby
Zadnji dan festivala bo na sporedu uspešnica ljubljanske operne in baletne hiše, balet v dveh dejanjih Veliki Gatsby priznanega koreografa Lea Mujića, avtorja niza uspešnih pripovednih baletov. Razkošna pripoved o skrivnostnem bogatašu, ki postane žrtev lastne ljubezni in prepričanja, je hkrati tudi zgodba o ljubimcih, ki si nista usojena. Dogaja se v svetu nepredstavljivega bogastva, omame in obsesij, v katerem vlada moralna praznina. Sporočilu prilagamo fotografije predstav, razstave in filma.

Darja Štravs Tisu
Foto: Darja Štravs Tisu

Četrtek, 22. junija
Charles Jude: Nurejev in jaz (predavanje)
Dan pred odprtjem razstave, posvečene baletnemu umetniku Rudolfu Nurejevu, se bomo pogovarjali z nekdanjim prvakom pariškega baleta in podpredsednikom Fundacije Nurejev, Charlesom Judom, ki je svojčas plesal s slavnim baletnikom.

Četrtek, 22. junija
Beli vran,The White Crow, film (2018)
Piše se leto 1961 in Rudolf Nurejev kot član svetovno znamenitnega Teatra S. M. Kirova prvič potuje na gostovanje zunaj Sovjetske zveze. Pariško življenje Nurejeva popolnoma prevzame. Želi si zaužiti kulturo, umetnost in glasbo ter vse, kar ponuja to sijajno mesto. A agenti KGB-ja, ki ga budno spremljajo, postajajo vse bolj sumničavi, še zlasti zaradi prijateljevanja z mlado Parižanko Claro Saint. Nurejev mora kmalu sprejeti srce parajočo odločitev, ki za vedno spremeni njegovo življenje in zaznamuje svet baleta. Film je biografska drama o ključnih trenutkih v življenju mladega Rudolfa Nurejeva, ki jo je britanski igralec Ralph Fiennes zrežiral kot preplet globokega poklona velikemu baletniku in napetega trilerja iz obdobja hladne vojne.
Režija: Ralph Fiennes
Igrajo: Oleg Ivenko, Ralph Fiennes, Sergei Polunin, Adele Exarchopoulus

Cinemania group
Foto: Cinemania group

Več o Mednarodnem baletnem festivalu Plesne noči in spletni nakup vstopnic

_______________________________________________________________