Nikoli ne čistite vroče

Povrnite steklokeramični plošči spet star sijaj

Mare Koren
20. 5. 2023, 10.28
Deli članek:

Če so pred leti v kuhinjah prevladovali plinski štedilniki, pa je trend že skoraj dve desetletji bolj naklonjen steklokeramičnim in indukcijskim ploščam. A te se precej hitro umažejo, čiščenje pa ni zmeraj tako preprosto.

Dreamstime
Pozorno s strgali, saj lahko z njimi resno poškodujete površino plošče.

Čeprav proizvajalci zagotavljajo preprosto vzdrževanje indukcijskih in steklokeramičnih kuhališč, na našo žalost ni zmeraj tako. Žal po kuhanju skoraj vedno ostane nekaj umazanije, redna uporaba pa sčasoma za seboj pusti posledice in madeže, ki jih z mokro krpo in osnovnimi čistili ne moremo odstraniti. Zato je dobro poznati nasvete, s katerimi boste poskrbeli, da se bo vaša steklokeramična oziroma indukcijska plošča svetila kot nova.

Nikoli ne čistite vroče

Nikoli, ampak zares nikoli ne čistite steklokeramične površine, ko je še vroča. Prevreto tekočino ali mastne madeže le popivnajte, nato pa počakajte, da se ohladi. Vroče površine ne bo nič lažje očistiti kot hladno, samo tvegali boste opekline, ob tem pa zažgali tudi gobico in tako povzročili še več škode, kot je treba.

DETERGENT IN KIS Prva pomoč in prva rešitev za uspešno odstranjevanje madežev je mešanica detergenta za ročno pomivanje posode in kisa. Kis bo odstranil neprijeten vonj in poskrbel za sijaj, detergent pa se bo uspešno spopadel z mastnimi madeži.

Ne drgnite z noži in žičnatimi gobicami

Naslednje pravilo, ki ga je treba dosledno upoštevati, je, da po steklu nikar ne drgnite s kovinskimi noži, grobimi gobicami ali po možnosti z žičnatimi gobicami. S temi pripomočki lahko trajno poškodujete površino. Uporabljajte le priloženo strgalo, pa še to na mestih, ki označujejo rob vroče površine, sicer boste obsojeni na pogled popraskane steklokeramične plošče.

Brisača, soda bikarbona in kis

Odlična rešitev, da odstranite trdovratne madeže, je, da na kuhališče nanesete sodo bikarbono, ki jo nato popršite z alkoholnim kisom. Mešanica bo ustvarila gosto peno, ki jo potem v celoti pokrijte z brisačo, namočeno v vročo vodo. Pustite učinkovati vsaj 20 minut, saj bo mešanica kisa, sode bikarbone in vlage poskrbela, da bo umazanija odstopila kar sama od sebe. Nato z gobico za ročno pomivanje posode zdrgnite steklokeramično ploščo, predvsem mesta, kjer so bili trdovratni madeži. Ostanke sode bikarbone in kisa previdno odstranite z mehko kuhinjsko krpo ter na koncu steklokeramično ploščo obrišite do suhega.