Zanimivosti

Pregled najboljših načinov za zatiranje polžev na vrtu!

Oglasno sporočilo
17. 5. 2023, 07.00
Deli članek:

Ali tudi vi opažate na vašem vrtu večje število polžev, ki vam uničujejo pridelek? Potem ste na pravem mestu, saj smo za vas pripravili pregled najboljših načinov za zatiranje polžev.

Polži lahko na vrtu povzročijo veliko škode, zato so pri vrtičkarjih med najmanj priljubljenimi škodljivci. Vrtičkarji se jih poskušajo znebiti na vse možne načine, a le redkokateri je dovolj učinkovit. 

Najučinkovitejši način je vsekakor redno fizično odstranjevanje polžev z vrta. Najbolje je, da to izvajate v zgodnjih jutranjih urah ali v dežju, za kar potrebujete le zaščitne rokavice.

Ker pa je metoda odstranjevanja primerna le za manjše površine se je z nadlogo potrebno spoprijeti drugače.

Zasaditev rastlin, ki polžem ne ugajajo

Polži imajo zelo velike apetite do vrtnin, ki jih lahko uničijo v zelo kratkem času, ne glede na to ali gre za mlade sadike ali pa za že odrasle rastline. Obstajajo tudi rastline, ki polžem ne ugajajo, jim smrdijo in se jim zato tudi izogibajo. 

Priporočamo vam, da med zelenjavne posevke zasadite rastline kot so vrtni ognjič, kapucinke, žajbelj, timijan, česen, čebulo in sivko.

Redna skrb za vrt

Če želimo zmanjšati število polžev na svojem vrtu, bomo veliko storili že s tem, da redno skrbimo za svoj vrt. Polži se radi zadržujejo na vlažnih, neobdelanih in zaraščenih zemljiščih, v živih mejah, travnih kupih in kompostnikih. Priporočamo vam, da z vrta redno odstranjujete plevel, za kar vam bo prav prišlo kakovostno vrtno orodje

Ne pozabite pa tudi na redno košnjo trave, saj je velika verjetnost, da imajo polži v njej varno zatočišče pred vročino.

Nastavljanje različnih pasti

Zelo priljubljen način spopadanja s polži so pasti iz piva. V njem se nahaja slad, ki polžem še prav posebej diši, zato jih pasti iz piva še posebej privlačijo. 

V zemljo zakopljite lonček in ga do polovice napolnite s pivom. Ponoči, ko so polži aktivni, bodo sledili svojemu vonju in padli v past, v kateri se bodo utopili. 

Kot vabe lahko nekaj metrov stran od svojega vrta nastavimo tudi kupe pokošene trave, vlažne krpe, vlažen časopisni papir, ostanke rastlin, na krhlje narezano jabolko ali rezine surovega krompirja, kar bo zagotovo privabilo polže in jih odvrnilo od naše zelenjave.

Kemično zatiranje

V trgovinah, kjer nam je na voljo vse za vrt, dobimo tudi veliko kemičnih pripravkov za zatiranje polžev. Ti so običajno v obliki granul ali v obliki koncentriranih tekočin, s katerimi poškropimo rastline oziroma zalivamo vrt. 

Vabe v obliki granul potrosimo po površini okoli vrtnin, polži pa se ob stiku z granulami  izsušijo.

Med izjemno priljubljenimi pripravki je COMPO bio sredstvo proti polžem. Zanj velja, da ni škodljivo za naše zdravje in druge živali, polži pa se ob stiku z njim nehajo hraniti, se umaknejo v zemljo in tam poginejo. Zelenjavo na vrtu lahko kljub posipanju še vedno brez skrbi uživamo.

Nastavljanje mehanskih ovir

Med zelo razširjenimi načini odstranjevanja polžev je tudi postavljanje mehanskih ovir. Te nastavimo na tistih mestih, kjer  želimo polžem preprečiti dostop. 

Za ovire uporabimo žaganje, jajčne lupine, lesni pepel, kavno usedlino ali žgano apno, ki povzročajo močno izločanje sluzi in zato polže izsušijo. Bodimo pozorni na to, da je takšen posip materiala dovolj širok, veliko večji učinek pa ima, če se tega lotimo pred dežjem. 

Namesto posipanja lahko grede zaščitimo tudi s pokončnimi bakrenimi ploščami v višini 25 cm. Polži takšne ovire ne morejo preplezati, poleg tega pa baker nanje deluje uničujoče.

Škropljenje rastlin z različnimi domačimi pripravki

Nekateri pravijo, da lahko polže odženemo tudi tako, da turško kavo razredčimo z vodo v razmerju 1 : 10.

Mešanico poškropimo po rastlinah in na predelih okoli njih. Ker ima kofein limacidno delovanje, lahko na vrtu kmalu opazimo manjše število polžev.

Uporaba naravnih sovražnikov polžev

Eden največjih naravnih sovražnikov polžev so race, zato jih srečamo na marsikaterem vrtu. Vsekakor pa ni vseeno, katero vrsto rac bomo izbrali. 

Za najučinkovitejše so se izkazale pekinška, indijska ali domača raca. Vse, kar moramo storiti je, da jim priskrbimo dovolj vode. 

Namesto rac lahko uporabimo tudi domače kokoši, ki se prehranjujejo s polžjimi jajci, zato se bo število polžev sčasoma zagotovo zmanjšalo. 

Dejstvo je, da ni samo enega učinkovitega načina za zatiranje polžev. Zato, da se boste dolgoročno uspešno spopadli s tem škodljivcem, boste morali uporabiti več različnih načinov zatiranja, pri čemer pa boste morali biti predvsem dovolj vztrajni.