Leglo bakterij

S kako čisto zobno ščetko čistite zobe?

Mare Koren
13. 5. 2023, 10.39
Deli članek:

Kopalnica naj bi bila prostor, ki nam predstavlja sprostitev in prvi jutranji stik s samim seboj. Za mnoge je oaza miru, a ne pozabimo, da se skoznjo vsak dan sprehodijo vsi člani gospodinjstva, zato lahko kaj hitro postane tudi pravo leglo bakterij in nevarnosti. Poskrbite, da ne bo tako.

Dreamstime
Strokovnjaki so ugotovili, da se na zobni ščetki zadržuje do 30-krat več bakterij kot v straniščni školjki.

Kopalnica je skorajda najbolj intimen prostor našega doma. Tam se zjutraj najprej srečamo sami s seboj, tam skrbimo za lastno higieno in zdravje, velikokrat pa tudi za dobro počutje in sprostitev. A da bo res tako, moramo upoštevati kar nekaj pravil, s katerimi si bomo zagotovili primerno higieno. Redno čiščenje kopalnice v tem primeru še zdaleč ne bo dovolj, preglejte tudi predmete, ki jih vsak dan uporabljate in predstavljajo nevarnost tako za vas kot za vaše najdražje, saj se v njih oziroma na njih skriva pravo leglo bakterij.

Zobna ščetka

V eni izmed študij, ki so jih izvedli na eni izmed britanskih univerz, so ugotovili, da je zobna ščetka v kopalnici pravo gojišče bakterij in v tem prekaša celo straniščno školjko. Na zobni ščetki se namreč v povprečju zadržuje več kot deset milijonov bakterij, med katerimi so tudi stafilokoki; večina vrst stafilokokov je sicer človeku nenevarna, a nekatere lahko povzročijo grda gnojna vnetja in sepse. In ne pozabimo na dobro poznano bakterijo E. coli, katere sevi lahko povzročijo krvavo drisko brez vročine, spet drugi patogeni sevi pa povzročajo tudi razne zaplete pri vnetju sečil, ki lahko vodijo celo v odpoved ledvic. Zato nikar ne pozabite, da je treba zobno ščetko zamenjati vsaj na tri mesece. Nikar je ne delite z drugimi, po umivanju zob pa jo zmeraj temeljito očistite ali pa jo namočite v ustno vodico.

Krtača za lase

Krtača za lase mora biti na seznamu stvari, ki jih temeljito čistimo skoraj vsak dan. Je namreč pogosto zatočišče več bakterij in plesni; ena od opravljenih študij je pokazala, da je na krtači za lase v povprečju celo več bakterij oziroma plesni kot v pomivalnem stroju ali v skledi s pasjo hrano. Na krtačah so poleg las tudi kemikalije iz proizvodov za oblikovanje pričeske, odmrla koža z lasišča ter druge nečistoče, ki ustvarjajo idealne pogoje za razmnoževanje bakterij in plesni. Krtačo zato občasno namočite v mešanico vode, šampona in kisa ter jo dobro zdrgnite in očistite, da odstranite vso umazanijo in bakterije.