Zanimivosti

Aktivno in varno na kolo v spomladanske dni

Oglasno sporočilo
19. 5. 2023, 08.37
Posodobljeno: 25. 5. 2023, 08.39
Deli članek:

S prihodom pomladi postanemo mnogo bolj fizično aktivni, kar v nas prebudi še večjo željo po gibanju na prostem. Posledično se poveča tudi število udeležencev v prometu, zato Agencija za varnost prometa poziva vse voznike, naj bodo pozorni na bolj izpostavljene, med katere sodijo tudi kolesarji in e-kolesarji. »Vozite na ustrezni varnostni razdalji, upoštevajte cestnoprometne predpise, pri prehitevanju kolesarjev imejte bočno razdaljo vsaj meter in pol, odložite mobilni telefon, v promet pa nikar pod vplivom alkohola,« poziva Agencija. Kolesarji so dolžni tudi sami poskrbeti za lastno varnost, ustrezno psihofizično stanje in odgovorno vedenje. Za vse udeležence v prometu sta ključni zbranost in pozornost.

Otrok na kolesu

Kolesarjenje je v Sloveniji v vzponu

Delež kolesarjev se v prometu vztrajno povečuje, zato Agencija za varnost prometa pripravlja številne aktivnosti na področju preventive. Vsako leto je prometnih nesreč z udeležbo kolesarja približno 1.300. Letno je po ocenah prodanih več kot 100.000 koles, pri tem pa vse višje deleže zavzemajo električna kolesa, s katerimi razdalje in višinske razlike premagujemo še lažje. Ob tem je potrebna dodatna previdnost, saj z njimi mimogrede dosežemo visoke hitrosti. Ob morebitnih padcih ali nesrečah so posledice lahko precej težje, še posebej, če kolesar ne uporablja kolesarske čelade.

V zadnjem petletnem obdobju je bil v prometni nesreči s smrtjo kolesarja najbolj pogosto udeležen voznik osebnega avtomobila, slaba petina pa je takšnih, v katerih je bil udeležen voznik tovornega vozila. Vozniki naj dosledno spoštujejo, da je minimalna bočna razdalja pri prehitevanju 1,5 metra. Tudi pred in po prehitevanju si mora voznik vzeti dovolj časa, da to stori varno.

Trije nasveti voznikom za varno vožnjo kolesarjev

1) Pri zavijanju desno bodite še posebej pozorni! Kolesarji imajo prednost!

2) Vrata avtomobila iz notranjosti odpirajte z desno roko, tako boste videli kolesarja.

3) Ne jezite se na kolesarje! V prometu so mnogo bolj izpostavljeni kot vi.

Nosite zaščitno kolesarsko čelado!

Kolesarska čelada je nepogrešljiv del opreme vsakega kolesarja, saj ublaži posledice poškodbe glave od 40 do 70 %. Vsak trk ali padec s kolesom lahko povzroči poškodbe glave, ki puščajo trajne posledice, zato se priporoča uporaba kolesarske čelade za vse kolesarje, ne le do 18. leta.

Kolesarska čelada

Uporaba mobilnega telefona in slušalk ni dovoljena

Uporaba mobilnega telefona in slušalk med kolesarjenjem ni dovoljena, saj odvrača pozornost od prometa, zato se stopnjuje tveganje za nastanek prometne nesreče. Novela Zakona o pravilih cestnega prometa je avgusta 2021 za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), zvišala kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo na 120 evrov.

Trije nasveti kolesarjem

1) Spoštujte pravila vožnje, ne uporabljajte slušalk in mobilnega telefona, z roko vedno jasno nakažite, kam zavijate!

2) Poskrbite za dobro vidnost, na kolesu naj bosta delujoči sprednja in zadnja luč!

3) Pred rdečo lučjo se vedno ustavite! Za vašo varnost uporabljajte čelado!

Za varnost kolesarja je izredno pomembno, da ima brezhibno kolo, ki:

- je ustrezne velikosti (nastavitev sedeža, krmila)

- ima delujočo sprednjo in zadnjo zavoro

- ima delujočo sprednjo belo in zadnjo rdečo luč

- ima odsevnike v pedalih in med naperami

- ima delujoč zvonec

Na kolesu je priporočljivo imeti blatnike, ščitnik verige, prtljažnik ali košarico za prtljago. Kolo moramo redno servisirati in čistiti.