Kaj je res in kaj ne?

AI podoba papeža je zaskrbela strokovnjake: "To je grožnja demokraciji"

E. J.
29. 3. 2023, 15.45
Posodobljeno: 29. 3. 2023, 15.50
Deli članek:

Strokovnjake skrbi, saj menijo, da bi lahko umetna inteligenca ustvarila kaj veliko hujšega od neškodljivih internetnih šal.

Twitter/Zajem zaslona
Fotografija papeža v skafandru, ki jo je posnela umetna inteligenca, je hitro postala viralna in mnogi niso mogli ugotoviti, ali gre za pravo fotografijo ali deepfake.

Če ste bili prejšnji teden na spletu, niste mogli spregledati fotografije papeža Frančiška v velikanskem belem vesoljskem skafandru. Fotografija, ki jo je posnela umetna inteligenca, je hitro postala viralna in mnogi niso mogli ugotoviti, ali gre za pravo fotografijo ali 'deepfake'.

Papež v vesoljski obleki je zaskrbel strokovnjake, ki menijo, da bi lahko umetna inteligenca ustvarila kaj veliko hujšega od neškodljivih internetnih šal. V intervjuju za CNN je tehnološka strokovnjakinja Sinead Bovell pojasnila, zakaj je nekaj, kot je slika papeža v veliki napihnjeni jakni, grožnja.

"Mislim, da je postalo tako virusno, ne le zato, ker se je nekaterim zdelo smešno, ampak ker večina ljudi ni mogla reči, da je lažno. Že leta vemo, da slike, ustvarjene z umetno inteligenco, predstavljajo grožnjo demokraciji in družbam v svetu, kjer ne more ločiti pravega od ponaredka. Ta svet je tukaj, svet, kjer slike in videi morda niso več sinonim za resnico,« pravi.

"Prvi primer množičnega dezinformiranja"

"Obstaja veliko družbenih posledic in ta tehnologija je postala na voljo vsakomur s pametnim telefonom. Le nekaj trenutkov nas loči od plavanja v morju informacij, kjer ne moremo zares povedati, kaj je resnično in kaj ne," zaključuje Bovell. Dodaja, da rešitve za odkrivanje, kaj ustvarja umetna inteligenca in kaj je dejansko resnično, ni, in pojasnjuje, da bi bila to igra mačke z mišjo.

Novinar Ryan Broderick je primer papeža v vesoljski obleki označil za prvi pravi primer dezinformacij umetne inteligence v množičnem obsegu in priznal, da ga je sprva preslepila slika, ki jo je ustvarila umetna inteligenca. "Ko zaradi umetne inteligence ne morete zaupati dokazom lastnih oči in ušes, je lahko težko vedeti, ali je to, kar gledate, resnično ali ne," je dejal.