Suše, poplave

AccuWeather: takšna je napoved za pomlad za naš del Evrope, nekatere skrbi

E. J.
20. 3. 2023, 10.44
Posodobljeno: 20. 3. 2023, 11.08
Deli članek:

Vremenoslovci menijo, da bi bila lahko skupna količina padavin to pomlad blizu zgodovinskega povprečja.

AcuWeather/posnetek zaslona
Vremenska napoved za pomlad 2023.

Nekatere države bodo ob začetku koledarske pomladi še vedno imele zimske temperature, medtem ko se bodo druge spopadale s potencialno nevarnim vremenom pozno spomladi, napoveduje AccuWeather v vremenski napovedi za pomlad 2023. Center za napovedovanje podnebja je uradno objavil, da ne prihaja niti do El Niña niti La Niñe. Ta nevtralna faza naj bi trajala od pozne pomladi do zgodnjega poletja in lahko preide v El Niño v poletnih mesecih.

Hladen zrak, zimske razmere in sneg

Meteorologi AccuWeather so to upoštevali pri izdelavi vremenske napovedi za letošnjo pomlad v Evropi. Trdijo, da bo od konca marca do začetka junija v severni Evropi prevladoval hladen zrak, v vzhodnih delih bodo mile vremenske razmere, na jugu pa so lahko nevihte. Marec bi tako lahko prinesel zimsko vreme in celo sneg. Deli Združenega kraljestva, Skandinavije in alpskega območja se bodo verjetno borili s sneženjem, medtem ko bo veliko delov celine pod zgodovinskim povprečjem.

Vremenski pojav, imenovan nenadno segrevanje stratosfere, bo imel pomembno vlogo pri ustvarjanju hladnih razmer v večjem delu severne Evrope v prvi polovici marca. Vsakih nekaj let se pojavi zaradi motenj v zgornjih plasteh Zemljine atmosfere, kjer se nahaja polarni vrtinec – pas hladnih zahodnih vetrov, ki krožijo okoli polarnih območij Zemlje. Občasno lahko pride do izpusta hladnega zraka, ki je bil prej ujet v vrtincu, ki se nato zelo hitro spusti iz stratosfere na površje. Hkrati se v stratosferi močno poviša temperatura. Hladno vreme, ki je na severu celine prevladovalo v začetku marca, pa se bo sčasoma spremenilo v milejše, mirnejše vreme, ki se bo nadaljevalo vso zgodnjo pomlad.

Nenadno segrevanje

Močno otoplitev pričakujemo tudi aprila. Temperature po Združenem kraljestvu bi se lahko do konca aprila približale zgodovinskim povprečjem, vendar napovedovalci AccuWeatherja verjamejo, da ne bo šlo za postopno segrevanje. "V Združenem kraljestvu in na Irskem bi lahko bile temperature zelo nizke do konca aprila, nato pa bi se lahko uravnovesile in bile blizu zgodovinskega povprečja," je dejal meteorolog AccuWeather Tyler Ross.

Grožnja zmrzali in zmrzali naj bi v nekaterih delih Združenega kraljestva trajala do sredine aprila. Možnost sneženja bo to pomlad večja v višjih predelih Škotske, Anglije in Walesa, medtem ko bo v nižinah manj možnosti za zimske padavine.

Težave s sušo, pa tudi neurji in poplavami

V Združenem kraljestvu, na Irskem in v delih Francije bi lahko marca prišlo do težav, povezanih s sušo. Februarja je bilo tudi v Združenem kraljestvu občutno pomanjkanje dežja: Anglija je zabeležila najbolj suh februar v zadnjih 30 letih.

Po drugi strani pa nekatere vremenoslovce skrbi možnost poplav v Italiji in na Balkanu. Napovedujejo namreč nevihte in povečanje količine spomladanskih padavin v južnem in srednjem delu Evrope. Glede na to, kako toplo je Sredozemsko morje, bi nevihte lahko povzročile dodatno vlago, kar bi povečalo nevarnost poplav. To je še posebej zaskrbljujoče za zahodna pobočja Apeninov in Dinarskega gorstva, pravijo vremenoslovci.

Spomladanske plohe in deževje bodo v alpskem območju prišle prav, da bodo pomagale obnoviti vodostaj rek zaradi podpovprečne zimske količine padavin. Vremenoslovci pravijo, da je snežna odeja v večini švicarskih, avstrijskih in italijanskih Alp za 60-70 odstotkov nižja od običajne za začetek marca. Pomanjkanje snega v italijanskih Alpah bo to pomlad igralo pomembno vlogo pri ustvarjanju ustreznih vodostajev rek. Taljenje snega iz italijanskih Alp vsako leto pomaga ublažiti težave z namakanjem v dolini reke Pad, ki se v bližini Benetk izliva v Jadransko morje. V Italiji bi lahko dotok vlage v prvem delu pomladi povzročil tudi povečano tveganje vremenskih nevšečnosti, kot so nevarni vetrovi, toča in hudourniške poplave. Vendar pa je takšna vlaga lahko koristna za kratkotrajno sušo, ki traja po vsej regiji.
Ko se temperature dvignejo, se poveča tudi nevarnost slabega vremena.

Ker se učinki nenadnega segrevanja stratosfere postopoma zmanjšujejo v severozahodni Evropi do konca marca, bi lahko trend visokega zračnega tlaka povzročil bolj suhe in toplejše razmere v regiji. Še vedno pa so možna mokra obdobja, zato vremenoslovci menijo, da bi lahko bila skupna količina padavin to pomlad blizu zgodovinskega povprečja.

Temperature se bodo z napredovanjem pomladi postopoma dvigovale od Francije do Poljske. V začetku in sredi marca so ponekod po Franciji že divjale močne nevihte, zaradi katerih je nastal tornado, ki je prizadel občino Pontarion v Franciji. Nevarnost vremenskih težav je to pomlad še posebej velika v Nemčiji in na Poljskem, poudarjajo vremenoslovci, pa tudi v sosednjih območjih severno in vzhodno od alpskih regij.