PREVETRIMO

Privarčujete lahko tudi tako, da zamenjate staro za novo

Mare Koren
19. 3. 2023, 12.51
Posodobljeno: 19. 3. 2023, 20.14
Deli članek:

Po navadi se nam prav med čiščenjem utrnejo zamisli, kje vse v hiši bi še lahko privarčevali, kaj je treba zamenjati, kaj bi želeli novega …

Dreamstime
300 evrov lahko prihranite, če zmanjšate količino vode v izplakovalniku straniščne školjke.

Če že dlje časa razmišljate o varčevalnih ukrepih, ki jih želite uvesti v svojem domu, je pomlad zagotovo pravi čas za to. Z le nekaj preprostimi triki lahko prihranite do tisoč litrov vode, pa tudi več sto evrov. Ne veste, kako? Preverite. 

Zamenjajte izplakovalnik

Zamenjajte izplakovalnik straniščne školjke. Nekateri namesto 15 litrov porabijo pičlih 5–6 litrov vode. Če imate v hiši dve kopalnici, boste v enem letu prihranili 300 evrov. Vam ni do menjave izplakovalnika? Položite vanj dvolitrsko, z vodo napolnjeno plastenko, ki bo zmanjšala prostornino in posledično porabo vode.

Brez slabe vesti naj roma v koš!

Da bi preprečili učinek »to pa kljub vsemu moram shraniti!«, se pri pospravljanju krame držite naslednjih praktičnih pravil. Znebite se vsega, česar ne uporabljate, ne nosite in ne marate. Znebite se vsega, česar ne morete identificirati (ključev, računov ...). Preverite, v kakšnem stanju so kuhinjski pripomočki, kuhinjski stroji, krožniki, kopalniške ščetke za čiščenje, preproge, hišne copate … Staro zavrzite in namenite prostor novemu. Precej lažje bo, če boste kupovali sproti kot pa vse naenkrat. Ne pozabite preveriti tudi vrtnega orodja, nabrusiti kosilnic in si priskrbeti novih delovnih rokavic in škornjev, če so stari odslužili.

Pravilo 4 vreč

Znebite se vsega, kar ima svoj dvojnik. Ko kupite novo krilo ali pulover, se znebite enega starega kosa oblačil. Pri roki imejte štiri velike vreče: v eno zlagajte obleke, ki ne spadajo v pomladni čas, v drugo tiste, ki jih z veseljem odstopite dobrodelni ustanovi, v tretjo obleke, ki so svoje odslužile in gredo lahko v smeti, v četrto pa oblačila, ki zahtevajo kemično čiščenje oziroma šiviljsko popravilo.

Iz pipe curlja?

Ste vedeli, da na dan izgubite tudi do 18 litrov vode, če iz vaše pipe na pet sekund pade kaplja? Zamenjajte tesnila.

Štedilnik na plin

Ne pozabite vsaj enkrat letno preveriti tesnil pri cevi, ki povezuje plinsko bombo s štedilnikom, in preprečite katastrofo.