NUJNA OPRAVILA

Čas je, da zavihate rokave In končno očistite pečico!

Mare Koren
18. 3. 2023, 16.27
Deli članek:

Verjetno se tega opravila nihče od nas posebno ne veseli oziroma ga ne opravi ravno z veseljem, a dobra novica je, da za čiščenje pečice ne potrebujete dragih in nevarnih kemikalij, temveč lahko madeže odstranite tudi z domačimi, naravnimi čistili.

Dreamstime
Za čiščenje pečice ne potrebujete dragih in nevarnih kemikalij.

Novodobne pečice od vas ne bodo zahtevale posebne pozornosti, saj imajo program, s katerim se lahko očistijo kar same. Če pa je vaša pečica nekoliko starejše izvedbe, boste morali uporabiti gobico in ščetko. Ne pozabite, da v pečici pripravljate jedi in se je zato, če je le mogoče, treba izogniti nevarnim kemikalijam, ki sicer obljubljajo bleščečo črnino. Uporabite raje naravna čistila, ki jih lahko pripravite sami.

Moč pare 

Če vaša pečica ni pretirano umazana, boste veliko naredili že z loncem pare. Gre za preprosto opravilo, ki ne bo zahtevalo veliko truda, a boste pri tem uspešno odstranili tudi bolj zasušene madeže. Na srednjo rešetko postavite posodo z vsaj dvema litroma vode, nato pa pečico nastavite na najvišjo temperaturo in pustite delovati vsaj 15 minut. Nastala bo para, ki bo zmehčala maščobo pa tudi zažrte madeže; ti bodo skorajda stekli po stenah navzdol. Ko mine teh petnajst minut, pečico odprite, nekoliko počakajte, nato pa stene obrišite s krpo. Pri trdovratnih madežih si pomagajte z grobo stranjo gobice in po teh večkrat podrgnite.

Soda bikarbona in kis 

Pripravite pasto, ki je koristna pri skoraj vseh gospodinjskih opravilih. Potrebujete 100 gramov sode bikarbone, 1 dl kisa, nekaj žlic vode in par kuhinjskih rokavic. Pred pripravo izpraznite pečico, saj boste tako lažje očistili vse njene sestavne dele. Sodo bikarbono zmešajte z nekaj vode, da nastane gosta pasta, in to namažite po celotni pečici, od vrat pa do najglobljih kotičkov. S pasto premažite tudi pekače in rešetke. Zaprite in pustite delovati čez noč. Nato po pasti popršite kis. Nastala bo gosta pena, ki bo odstranila tudi najtrdovratnejše madeže. Obrišite in s kisom čistite pečico, dokler ne odstranite vseh ostankov paste in umazanije.

Limonin sok

Če ima pečica neprijeten vonj, ga boste hitro odpravili z limono. Prerežite jo na pol in z njo podrgnite po vsej površini pečice. Pustite nekaj minut in očistite s krpo.

Detergent

Če trdovratnih madežev ne boste mogli odstraniti z naravnimi čistili, uporabite detergent za pomivanje posode. Nanesite ga na krpo in podrgnite po madežih.