PREVIDNO

Veste, da lahko zaradi malomarnosti in neprevidnosti zagori?

Mare Koren
18. 3. 2023, 12.47
Posodobljeno: 19. 3. 2023, 17.58
Deli članek:

V nadaljevanju razkrivamo nekaj vsakodnevnih predmetov, ki lahko hitro postanejo povzročitelj nesreče in nam naredijo škodo ter ogrozijo tudi naše življenje.

Profimedia
Filter sušilnega stroja čistite dosledno in preprečite okvaro ali celo požar.

Zaradi naglice in hitrega tempa življenja včasih pozabimo izklopiti katero izmed gospodinjskih naprav. A površnost in hitrost nas lahko drago staneta. Ste danes izključili grelnik? Ste očistili filter v sušilnem stroju? Preverili, da na kabelski podaljšek ni priključenih preveč naprav?

Grelniki

V prehodnem obdobju, tako spomladi kot jeseni, radi posežemo grelnikih, s katerimi hitro dogrejemo prostor. Mnogi posežejo po plinskih grelnikih, ki za svoje delovanje uporabljajo zrak iz prostora. Ti med gorenjem sproščajo ogljikov monoksid, ki je ob pretirani ali nepravilni uporabi zelo strupen. Pazljivo tudi z električnimi grelniki. Teh nikar ne postavljajte ob vnetljive stvari (preproge, odeje), saj lahko pride do požara. Če uporabljate grelnike na petrolej ali druge vnetljive tekočine, pazite pri doziranju in vsakič znova preverjajte tesnjenje rezervoarja. Gre namreč za vnetljive in hlapljive tekočine, ki lahko ogrozijo naše zdravje in uničijo stanovanje.

Filter sušilnega stroja

Pravzaprav gre za povsem nedolžno varovalo, ki prepreči, da bi se kosmi blaga sproščali v prostor. A prav ti kosmi lahko povzročijo velike nevšečnosti, v najhujšem primeru celo požar. Zato filter sušilnega stroja čistite po vsaki uporabi. Najbolje bo, če ga po opravljenem sušenju najprej dobro skrtačite, nato pa operete pod tekočo vodo.

Kabelski podaljški

Ti so nujna oprema vsakega doma, saj zagotovijo elektriko tam, kjer je ni. Bodite pozorni, da kabli ne tečejo tik ob preprogah ali drugih hitro vnetljivih stvareh, saj se lahko zaradi preobremenitve močno pregrevajo in povzročijo tudi požar. Pred uporabo zmeraj preverite, koliko vatov prenesejo, in upoštevajte navadila. Izogibajte se uporabi razdelilnikov na podaljških, saj boste tako hitro dosegli preobremenjenost. In če je le mogoče, uporabite podaljške z varnostnimi stikali.

Razdelilniki

Raje kot preobremenjenost na kabelskem podaljšku izberite razdelilnik na vtičnici. Ta bo ob preobremenjenosti povzročil preventivni izpad električnega toka iz omrežja.

Profimedia
Če za dogrevanje uporabljate plinski gorilnik, ne pozabite na svojo varnost in namestite tudi senzor za zaznavo ogljikovega monoksida.