Normalna stvar

»Prdci« so praviloma zaželeni, a lahko opozarjajo na spremembe

Mare Koren
18. 3. 2023, 10.42
Deli članek:

Čeprav se nihče od nas ne more izogniti vetrovom, pa ima vsako telo svoj normalni ritem proizvajanja vetrov. In čeprav je o tem pogosto nerodno govoriti, gre vendarle za povsem normalno stvar. Kadar pa vaši vetrovi odstopajo od povprečja, je vzrok za to lahko eden od naslednjih.

Dreamstime
Prehrana močno vpliva na vaše počutje in lahko povzroča napihnjenost.

Hormonske spremembe 

Mogoče ste že opazili, da vas v nekem delu menstrualnega cikla napenja veliko bolj kot običajno. Tudi ženske v menopavzi poročajo o veliko bolj občutljivem črevesju, kot so ga imele v mladosti. Strokovnjaki se strinjajo, da hormonske spremembe lahko močno vplivajo na to, kako vaše telo proizvaja vetrove, ni pa še povsem jasno, ali je krivec za to estrogen ali progesteron ali kar pravo razmerje obeh. Hormonsko neravnovesje močno vpliva tudi na hitrost prebave, kar je prav tako odločujoče, kadar govorimo o vetrovih.

Slabo prežvečena hrana 

Strokovnjaki ne poudarjajo zaman, da si je za prehranjevanje vedno treba vzeti čas. Da je treba jesti počasi in v miru, hrano dobro prežvečiti in poskrbeti, da med hranjenjem čim manj govorimo. Zakaj? Ker je vse to lahko vzrok za čezmerne vetrove. Kadar jemo na hitro in spotoma, med pogovorom, denimo, ali katerim drugim opravkom, ki zahteva nekoliko globlje dihanje, med hranjenjem zajamemo veliko več zraka, kot je normalno. In več zraka ko zajamemo v želodec, več ga moramo iz njega izpustiti. To se lahko zgodi bodisi v obliki spahovanja ali riganja bodisi v obliki vetrov. Podobno velja za pretirano žvečenje žvečilnih gumijev.

Zaprtost

Kadar imate zapolnjeno črevesje in danko – kar pomeni, da se že nekaj časa niste izpraznili in ste zaprti –, se to odraža kot pogosto in zaudarjajoče izločanje plinov. Vzrok za to so bakterije, iz katerih je sestavljeno blato, ki ob zaprtju zastajajo v črevesju, fermentirajo, kar jim pride nasproti, in tako proizvajajo stranske produkte, ki jih moramo izločiti. Kadar vas muči zaprtje, poskrbite, da zaužijete dovolj vode in drugih tekočin, da bo črevesna vsebina primerno vlažna. Jejte z vlakninami bogato hrano, zlasti zelenjavo, polnovredna žita in posušeno sadje, ter skrbite za redno telesno aktivnost. Pomagajo tudi napitki, ki vsebujejo magnezijeve soli (na primer magnezijev sulfat), ali pa mineralna voda z veliko magnezija, saj delujejo kot blago naravno odvajalo.

Profimedia
Preprečite trebušne krče, bolečine v trebuhu, kri na blatu, slabost in bruhanje ter izmenjavanje zaprtja z drisko.

Preveč mlečnih izdelkov 

Čeprav niste laktozno intolerantni in s prebavljanjem mlečnih izdelkov niste nikoli imeli težav, se z leti to lahko spremeni. Človeško telo tako kot telesa preostalih sesalcev ni zasnovano za dosmrtno prehranjevanje z mlekom, zato z leti naša toleranca do mleka in mlečnih izdelkov upada. Količina encimov za prebavo mlečnega sladkorja se s starostjo zmanjša in lahko se zgodi, da nam mlečni izdelki začnejo povzročati prebavne nevšečnosti. Ali so za naše vetrove res krivi mlečni izdelki, ni težko preveriti; preprosto bodite pozorni na to, ali vam po uživanju sira, jogurta ali skute črevesje nekoliko ponagaja. Potem se za nekaj časa poskusite izogniti mlečnim izdelkom, in če boste občutili izboljšanje, priporočamo, da uživanje mlečnih izdelkov nekoliko omejite.

Glutenska intoleranca

Pri tem obolenju pride predvsem do okvare tankega črevesa. Vzrok za njen nastanek strokovnjaki v veliki meri pripisujejo dednosti. Čeprav se težave običajno pokažejo že pri dojenčkih med 6. in 18. mesecem starosti, pa to nikakor ne pomeni, da se ne morejo pojaviti tudi pozneje. Če ima vaše telo težave pri prebavljanju določene vrste hrane, vam bo to sporočilo z vetrovi. Občutljivost za določeno vrsto živil seveda spremlja prava mavrica še drugih spremljajočih simptomov, a težave pri prebavljanju so ene najzgovornejših. Bodite pozorni na to, ali se vaše telo na določeno hrano (denimo tisto, ki vsebuje gluten) odziva bolj burno kot na preostalo, in na to opozorite zdravnika, ki bo opravil nadaljnje preglede in testiranja.

Občutljivost za pline 

Prisotnost plina v prebavilih je povsem normalen pojav. Večina črevesnega plina nastane s požiranjem zraka in načeloma ne povzroča težav. Nekaj zraka, ki ga pogoltnemo in ostane ujet v želodcu, izločimo s spahovanjem, preostali plin pa iz želodca potuje v ozko in široko črevo. Tu lahko povzroča krčenje gladkih mišic ozkega in širokega črevesa, kar čutimo kot krče v trebuhu, napenjanje in napihnjenost trebuha. V večini primerov niti ne gre za to, da naše črevesje proizvaja več plinov kot črevesja drugih, ampak so občutki ob sproščanju teh plinov lahko veliko bolj neprijetni. Morda vas napenjanje boli veliko bolj kot druge, vas ščiplje in špika, skratka vas ta povsem normalna posledica črevesnega delovanja veliko bolj prizadene. V tem primeru govorimo o večji občutljivosti za črevesne pline, pri čemer vam lahko najbolj pomaga vaš osebni zdravnik.

Neravnovesje bakterij 

Kadar smo telesno v ravnovesju in je vetrove glede na naravni ritem mogoče skorajda predvideti, ti ne povzročajo tolikšnih težav. Nekoliko bolj mučno je, kadar se naše ravnovesje poruši in nas posledično bolj napenja, vonj, ki pri tem nastane, pa je veliko bolj neprijeten. Bakterije v črevesju fermentirajo hrano, ki smo jo zaužili. To se po navadi dogaja v debelem črevesu, vendar pa lahko nekaj teh bakterij zaide tudi v tanko črevo. V tem primeru fermentacijske bakterije iz debelega črevesa pridejo v stik s hrano, še preden je do konca prebavljena. Fermentacija, ki nastopi na tej stopnji, povzroča pline. Ti plini, ki nastanejo v debelem in tankem črevesu, se lahko iz telesa izločijo zgolj skozi danko. Kadar ste torej priča nepojasnjenemu povečanju vetrov, gre lahko za preprosto neravnovesje bakterij v črevesju. To pogosto natopi tudi po tem, ko prebolite katero od črevesnih bolezni. Ko denimo prebolite trebušno gripo, v vašem črevesju nastane novo ravnovesje bakterij, ki ni enako standardnemu, in zaradi tega imate nekaj časa težave z vetrovi.