Zanimivosti

Pasji mladički: Ste res pripravljeni na novega družinskega člana?!

oglasno sporočilo
15. 3. 2023, 11.49
Posodobljeno: 15. 3. 2023, 11.53
Deli članek:

Dobiti pasjega mladička pomeni dobiti veliko veselje v svoj dom. Obenem pa to pomeni dobiti tudi novega družinskega člana in z njim veliko odgovornost. Zato naj vas še enkrat vprašamo: ste nanj resnično dobro pripravljeni?

S prihodom majhne nebogljene kepice vas poleg nepopisno lepih čustev čaka tudi nekaj izzivov. Skupaj s strokovnjaki MR. PET razkrivamo, kaj vse vam lahko prinese vaša mala sreča in kako se s težavami spopasti že takoj na začetku.

Kako se torej pripraviti na novega družinskega člana?

- Za prevoz domov potrebujete potovalni boks oziroma transporter, ki vam bo pomagal pri varnem transportu kužka domov in k veterinarju.

- Povodec in ovratnica ali oprsnica. Pričakujte, da boste morali velikost prilagajati rasti psa, obenem pa ga je pa najbolj priporočljivo nanje navaditi v obdobju mladička.

- Sklede za hrano in vodo. Naj bodo trpežne, enostavne za čiščenje in primerne velikosti za psa.

- Hrana. Najbolje je, da nadaljujete s hrano, s katero so ga hranili že prej. Ker pa je prehrana mladičkov pomemben del zdrave rasti in razvoja, se za nasvet obrnite na Mr.Pet svetovalce.

- Ležišče. Vsak kuža potrebuje svoje mehko ležišče za udoben počitek. Priporočajo se trpežna in pralna ležišča.

- Igrače, ki so varne za žvečenje in s katerimi se bo vaš ljubljenček počutil domače, ter mu bodo pomagale skozi obdobje menjave zob.

- Bivalni boks. Tako bomo mladička lahko že od malega navadili na spanje v boksu, v njem pa bo varno počakal tudi med našo odsotnostjo.

MR. PET: STROKOVNJAKI ZA MLADIČKE ŽE 18 LET!

Pred prihodom domov

Ko se boste odpeljali ponj, bo za kužka to dan, ko bo zapustil svojo mamo ter bratce in sestrice ali pa bo pomenil konec čakanja v zavetišču. To bo začetek najboljšega dela njegovega življenja. Vendar pa zna biti ta dan tudi zelo stresen zaradi spremembe okolja ter nepoznanih obrazov in vonjev. Poskušajte zmanjšati ta stres s čim bolj mirno in tiho vožnjo. Poskrbite tudi, da gre na potrebo preden ga namestite v avto. Ko prispete domov, naj ga kar se da mirno pozdravi samo ožja družina. Dovolite mu, da se igra in spi, kakor je bil do tedaj vajen.

Poskrbite, da bo redno jedel in pil. Pogosto ga peljite na sprehod, da se bo lahko olajšal. Na začetku mu lahko ponoči postavite ležišče v vašo sobo, tako da se bo počutil varno, ker bo vedel, da ste ob njem. Dajte mu nekaj plišastih igrač ob ležišče, ki bodo nadomestile njegove tovariše. Priporočljivo je tudi, da vam vzreditelj, oziroma kužkov predhodni skrbnik, podari odejo ali igračo, ki jo je mladiček uporabljal prej in ki mu bo z vonjem domačnosti nudila občutek varnosti.

Predpriprave vašega doma

V mislih imejte tudi, da boste morali v prvih mesecih veliko čistiti po hiši. Navajanje na čistočo lahko traja kar nekaj časa, obenem pa se pripravite tudi na morebitno škodo na pohištvu, ko bodo mladičku začeli rasti stalni zobje. Mladička za kakršnokoli nastalo škodo ne smemo nikoli kregati, ampak mu priložnost za uničevanje že prej preprečimo.

Predvsem bodite pozorni na čistočo tal - ta naj bodo vselej čista in pospravljena, pazite pa tudi, da za čiščenje ne uporabljate škodljivih kemikalij. Zavarujte vse električne kable, za nekaj časa pa pospravite tudi vse dragocene predmete, ki bi jih kuža lahko prevrnil ali poškodoval. Tudi cigaretni ogorki, čokolada, grozdje in pasti za škodljivce nikakor ne sodijo v doseg vašega psička. Če se vam zdi, da kužek še ne sodi v vse sobe, jih skrbno zapirajte. Tako boste mladička najbolje obvarovali pred nevarnostmi, posebne sobe pa bodo varne tudi pred raznimi pasjimi nesrečami.

Ne puščajte stvari na tleh

Pomnite, da bodo kužka zelo zanimale vse nepoznane stvari, zato na tleh ne puščajte nakupovalnih vrečk z živili, torbic, aktovk, nahrbtnikov ali česarkoli, kar bi kužek lahko odprl in poškodoval, ali kar bi lahko bilo zanj nevarno.

Izpostavitev: nikar po stopnicah!

Zavarujte stopnice, dokler niste prepričani, da zna kuža hoditi po njih. Še posebej pri psih velikih pasem je izjemno pomembno, da prvih nekaj mesecev življenja ne hodi sam po stopnicah, saj so njihove kosti in sklepi še posebej občutljivi na poškodbe.

PO NASVET V MR. PET

Da vam bo lažje na vznemirljivem potovanju od mladička do odraslega psa, smo v Mr.Petu pripravili koristne nasvete, video vsebine in strokovna priporočila. Izkušnje zbrane v naših 18-tih letih svetovanja.