Rehabilitacija diktatorja

Ob 80. obletnici bitke za Stalingrad odkrili doprsni spomenik Stalinu

J.V.
3. 2. 2023, 15.00
Posodobljeno: 3. 2. 2023, 15.44
Deli članek:

Volgogradski veterani druge svetovne vojne so nedavno predlagali preimenovanje mesta nazaj v Stalingrad, v spomin na bitko.

Twitter
Nov doprsni kip Josifa Stalina v Volgogradu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj, na 80. obletnico zmage sovjetske vojske nad nemškimi silami v ključni bitki iz druge svetovne vojne, obiskal nekdanji Stalingrad, danes Volgograd.

Dan pred obiskom Putina so v mestu odkrili doprsne spomenike Josifu Stalinu, Georgiju Žukovu in Aleksandru Vasiljevskemu. Predsednik regionalne dume v Volgogradu Aleksander Bloškin je Stalina, Žukova in Vasilevskega označil za "arhitekte stalingradske zmage". "

"Medtem ko v neprijaznih državah odstranjujejo podobne spomenike in uničujejo vse, kar je povezano s svojetskimi vojaki, Rusija ubira drugačno pot za ohranjanje spomina ne veliko domovinsko vojno," je poudaril Bloškin. Slovesnosti so se udeležili častni občani Volgograda in predstavniki mladinskega gibanja ter veterani vojn v Afganistanu in Čečeniji.

Nostalgija po Stalinu in Sovjetski zvezi je v Rusiji vzcvetela pod Putinom, ki si prizadeva "lik in delo" komunističnega diktatorja, ki je v gulage poslal na milijone lastnih državljanov, rehabilitirati v javnosti. Znana je Putinova izjava, da je bil razpad Sovjetske zveze največja geo-politična katastrofa 20. stoletja.

Volgogradski veterani druge svetovne vojne so sicer nedavno predlagali preimenovanje mesta nazaj v Stalingrad, v spomin na bitko. V odgovor na njihovo zahtevo je regionalni guverner Andrej Bočarov napovedal ustanovitev posebnega državljanskega sveta, ki bo preučil javno mnenje o zadevi.

Južno mesto se je najprej imenovalo Caricin, dokler se leta 1925 ni preimenovalo v Stalingrad. Leta 1961, osem let po Stalinovi smrti, je postalo Volgograd. Bitka za Stalingrad, ki se je končala 2. februarja 1943, je po najbolj črnih statistikah zahtevala 2 milijona žrtev. Zgodovinarji jo na splošno vidijo kot preobrat, po katerem so bile sile nacistične Nemčije prisiljene v obrambo.