Koža

Savnanje sprošča, čisti, pomlajuje in vrača energijo

Mare Koren
5. 2. 2023, 20.22
Deli članek:

Vročina namreč pomaga koži, da je videti bolj sveža, sproščena in zdrava, pa tudi čudežno se pomladi. Seveda pa mora biti za takšne učinke savnanje redno, privoščite si ga na 14 dni ali kar vsak teden.

Dreamstime
/

Savnanje lahko opišemo kot globinsko čiščenje telesa, saj topel zrak seže tudi do štiri centimetre globoko v telo in z znojenjem iz njega izvleče strupe, viruse, škodljive kovine ter toksine, ki smo jim nenehno izpostavljeni. Hkrati se čisti zunanji sloj kože, iz nje se izloča loj, pa tudi ostanki ličil. Med savnanjem pronica v kožo od 50 do 70 odstotkov več krvi in hranilnih snovi, zato je videti bolj sijoča in zdrava ter tudi bolj napeta.

Priporočila

Čiščenje in osveževanje kože v savni lahko trajata nekaj časa. Prvih pet minut na vročini je namreč potrebnih za odpiranje por, naslednjih pet minut spodbuja prekrvitev in izmenjavo snovi v tkivih, še kakšna minuta več pa je potrebna za začetek lepotnega učinkovanja. Seveda pa to lahko pospešite, če upoštevate naslednja priporočila: vedno vstopite v savno čisti, pred savnanjem se oprhajte, da s kože odstranite umazanijo, maščobo, ličila, ter z luščilnim sredstvom postrgajte z nje odmrle celice. Najbolje po naslednjem receptu: jedilno žlico mandljevih otrobov zmešajte z mlačno vodo v gosto maso, s čopičem jo nanesite na obraz in telo, pustite učinkovati 15 minut, nato jo s krožnimi gibi čim bolj vtrite v kožo in na koncu dobro sperite.

Ne pozabite na hidracijo

Pred savnanjem in po njem spijte kozarec vode. V savni se boste potili, izgubljeno tekočino pa morate čim prej nadomestiti. Nekateri radi v vodo kanejo nekaj kapljic limoninega soka. Blagodejni učinek na kožo lahko še okrepite z uporabo eteričnih olj. Kanite nekaj kapljic izbranega olja v vodo, s katero v finski savni polivate vroče kamne, oziroma ga kanite neposredno v parni generator, če raje uživate v parni savni. Za normalno kožo dodajte sivko ali mandarino.

Eterična olja

Mastna koža bo vzljubila limonino ali evkaliptusovo eterično olje, suhi koži pa bo najbolj prijalo eterično olje kamilice ali vrtnice.

Prhanje

Pred savnanjem se oprhajte, da s kože odstranite umazanijo, maščobo in ličila, ter z luščilnim sredstvom postrgajte z nje odmrle celice.

Voda je nujna

Pred savnanjem in po njem spijte kozarec vode. V savni se boste potili, izgubljeno tekočino pa morate čim prej nadomestiti. Nekateri radi v vodo kanejo nekaj kapljic limoninega soka.