Zanimivosti

Kitajsko zelje je tudi naravni antibiotik

Mare Koren
4. 2. 2023, 18.21
Posodobljeno: 4. 2. 2023, 20.39
Deli članek:

Med solatnicami, ki so ta čas na voljo na prodajnih policah, je pogosto kitajsko zelje. Ga dovolj dobro poznate? Zaradi številnih vitaminov, folne kisline in gorčičnih olj deluje tudi kot naravni antibiotik.

Dreamstime
Kitajsko zelje, kot že samo ime pove, prihaja k nam iz Azije oziroma iz Kitajske.

Kitajsko zelje izvira iz družine križnic. Tako ime je pri nas dobilo, ker so ga k nam pripeljali iz Kitajske. Tam sta vzgoja in uporabnost te okusne, mesnate in zdrave solate poznani že od petega stoletja, Evropejci pa smo ga spoznali šele v 19. stoletju. Gre za zimsko zelenjavo; laično ga sicer uvrščamo med solate ali pa ga umestimo k zelju, a je križanec med repo in pekinškim zeljem (pak choi).

Uspeva tudi pri nas

Sadite ga lahko tudi na domačem vrtu, saj ni zahteven glede vzgoje in rasti. A do prve setve boste morali počakati vse do konca julija ali začetka avgusta. Nič pa ne bo narobe, če ga boste sadili še pozno v septembru ali celo v oktobru. Kitajsko zelje se pri shranjevanju obnaša podobno kot navadno zelje. Njegova obstojnost je razmeroma dolga, v hladnih shrambah in kleteh bo ohranilo kakovost tudi do dva meseca.

Zakladnica zdravja

Kitajsko zelje je prava zakladnica zdravja, saj vsebuje številne vitamine, ki so nepogrešljivi predvsem pozimi; denimo velike količine vitaminov B, med katerimi izstopajo niacin, biotin in pantotenska kislina. Slednja je pomembna za normalno delovanje nadledvične žleze, poznani so tudi učinki na živčevje. Vsebuje tudi vitamin C ter veliko folne kisline in gorčičnih olj, zato na telo učinkuje kot naravni antibiotik. Hkrati pa je blagega, nežnega okusa, zato je zelo uporabno v zimskih solatah, kot sestavina jedi iz voka, lahko ga uporabite kot špinačo ali šparglje ali pa ga dodajate v juhe. Če obožujete kitajsko hrano, kitajsko zelje vsekakor vključite na nakupovalni seznam. Pripravite juho ali zvitke, na hitro ga prepražite v voku oziroma ne pozabite eksperimentirati s sočnimi in zdravimi solatami. Pa dober tek!