Odmor

Kratka, 15-minutna vadba za lepšo postavo in kondicijo

Mare Koren
5. 2. 2023, 12.34
Deli članek:

Pomanjkanje časa je glavni izgovor, s katerim se otepamo gibanja, športa, rekreacije. Vendar je na srečo že deset minut dovolj, da nekaj naredimo zase.

Profimedia
/

V natrpanem urniku boste gotovo tudi vi našli kratek odmor, ki ga lahko izkoristite za nabiranje nove energije. Raziskave namreč kažejo, da ima lahko že 10 ali 15 minut telovadbe takšen učinek, kot če bi vadili eno uro, seveda ob pogoju, da v tem kratkem času vadite intenzivneje. Krajša, intenzivnejša telovadba tudi poveča porabo kalorij, ki se nadaljuje še dolgo po končani rekreaciji. Katere vaje se priporočajo? Odvisno od tega, kje ste v trenutku, ko si lahko za telovadbo utrgate čas. Če ste doma, lahko vzamete v roke uteži in opravite trening za moč, prav tako lahko sedete na sobno kolo ali se povzpnete na steper. Če ste v službi, v pisarni, imate ravno tako na voljo veliko možnosti. Za lep trebuh preizkusite naslednjo vajo: sedite na stol in v hitrem gibu potegnite kolena k prsnemu košu. Vrnite se v izhodiščni položaj in ponavljajte vajo, kolikokrat lahko. Sprva se med vajo lahko z rokami držite za ročaje, kasneje pa poskusite ravnotežje loviti le s trebušnimi mišicami.

Vadite v trgovini

Celo v trgovini lahko marsikaj storite za lepo telo in pridobivanje kondicije. Medtem ko stojite v vrsti pred blagajno, vadite takole: dvignite se na prste in stisnite zadnjične mišice. Kratko zadržite napetost in se sproščeno vrnite v izhodiščni položaj. Ponovite desetkrat.

Poženite kri po žilah

Vse, kar požene kri po žilah in v vaše mišice ter pospeši dihanje, je dobrodošlo. Vaje, četudi izvedene mimogrede, bodo izboljšale vašo pozornost, zbranost, počutili se boste bolj zbujene in lažje boste kos svojim obveznostim. Zato se kar podvizajte, in čeprav imate na voljo le kratek odmor, ga izkoristite sebi v prid – torej športno.