Zdravilno

Uživajte cimet, odpravite resen prehlad in napihnjenost

Mare Koren
5. 2. 2023, 11.27
Deli članek:

Čeprav so decembrski prazniki že pospravljeni v predal preteklega leta, pa naj njihov vonj nikar še ne izgine iz vašega stanovanja. Cimet, ki ga pogosto povezujemo z njimi, je več kot začimba, slovi namreč tudi po zdravilnem delovanju.

Dreamstime
/

Skorjico cimeta ali cimetov prah pogosto uporabljamo pri praznični decembrski peki, čez leto pa pogosto pozabimo nanj. Toda z njegovo uporabo lahko izboljšate okus tudi kavi, mleku, številnim sladicam in indijskim jedem. Naj povemo, da ima cimet zdravilno moč. Znane so predvsem njegove protiglivične in protibakterijske lastnosti, vsebuje pa tudi zelo močne antioksidante.

Ogreje in ublaži simptome prehlada

Če trenutno prebolevate gripo ali prehlad, čaju, v katerega ste že dodali limono in med, dodajte še nekaj cimeta. Cimet bo poskrbel za hitrejše okrevanje in pomagal, da boste simptome lažje preboleli. Cimet bo v pomoč tudi pri vročinskih stanjih in mrzlici, saj bo uravnal temperaturo in vas obenem pogrel. Nepogrešljiv je pri bolečem grlu, saj s svojim antibiotičnim delovanjem hitro prežene vnetje in tudi bolečino. Njegovo delovanje boste še povečali, če ga boste uporabili v kombinaciji z ingverjem. Privoščite si torej ingverjev čaj z dodatkom medu in cimeta ter preženite prehlad, še preden se vas bo uspel dotakniti.

Izboljšajte prebavo, preženite napihnjenost

Če pripravljate ali ste zaužili preveč mastnih jedi, občutek v trebuhu izboljšajte s cimetom. Pomaga namreč pri razgradnji maščob, zato bo voda, ki ste ji primešali nekaj cimeta, delovala izjemno blagodejno. Pripravite si lahko tudi cimetov čaj. Ta bo nepogrešljiv, ko vam zagato povzroči razdražen želodec. Zaradi protiglivičnega in protibakterijskega delovanja boste hitro občutili olajšanje. Med drugim boste s pomočjo cimeta hitro pregnali napihnjenost. Kot zanimivost lahko povemo, da so včasih cimet uporabljali tudi za zdravljenje razjed na želodcu.

Pomoč diabetikom

Znanstveniki so v več študijah dokazali, da je cimet izjemno koristen za diabetike. Vsakodnevno uživanje cimeta naj bi diabetikom močno znižalo raven sladkorja v krvi. Med drugim naj bi celo preprečeval odpornost celic proti inzulinu. Na dolgi rok pa naj bi terapija s cimetom pripomogla k uravnovešenju krvnega sladkorja.

Pomoč pri hujšanju

Manj nihanj sladkorja v krvi bo pomenilo tudi manj napadov lakote in poseganja po sladkem. Hujšanje bo tako preprostejše in tudi kilogrami se bodo hitreje stopili.