Srebrne ribice

V vlažnih prostorih ob prižigu luči kar gomazi?

Mare Koren
4. 2. 2023, 14.41
Posodobljeno: 4. 2. 2023, 17.40
Deli članek:

Povsod so! So se tudi v vaši kopalnici začele pojavljati drobne srebrne in izjemno hitre podolgovate žuželke? Kako nevarne so in zakaj se pojavijo? Kako jih lahko odstranimo?

dreamstime
Srebrni ribici na papirju.

Drobne in izjemno hitre podolgovate žuželke so tako imenovane srebrne ribice, ki so takšno ime pri nas dobile najverjetneje zaradi srebrnkastih luskic, ki prekrivajo njihovo telo, in zaradi zvijanja telesa pri hoji, ki spominja na plavanje. Srebrne ribice spadajo med najstarejše insekte na Zemlji, pogosto jih srečamo na stenah, ob odtokih, v kopalnici, predvsem tam, kjer je precej vlage. Kot zanimivost lahko povemo, da srebrne ribice živijo do štiri leta in se večajo z levitvami. V celotnem življenju naj bi se levile 40-krat.

Zakaj se naselijo v naš dom?

Povsem preprosto. Zavetje in dom iščejo tam, kjer najdejo obilico hrane, s katero pa niso pretirano izbirčne. Prehranjujejo se praktično z vsem – z odmrlimi celicami kože, dlakami, papirjem, blagom, kartonom, tapetami, knjigami, zavesami, moko, embalažo od hrane … Zato jih lahko najdemo posledično skoraj povsod – med razpokami v stenah, na knjižnih policah, v kopalnici, za tapetami … Najprej jih po navadi opazimo v kopalnici, saj jim ustrezajo predvsem vlažni prostori.

Kako nevarne so?

Niso. Pravzaprav niso ne škodljive ne koristne, so pa idealen kazalec prevelike vlažnosti prostorov. Zato prostore, v katerih se pojavijo, pogosteje zračite in preprečite, da bi se lahko v nadaljevanju razvile celo plesni.  

Kako jih odstraniti?

Prvo pravilo je, da zmanjšate količino vlage v svojem domu in prostore redno zračite. Pomembna je tudi sprotna in redna higiena doma. Vsaj enkrat tedensko posesajte in pomijte tla ter obrišite prah. Ne pozabite na prah, ki se nabira na knjigah. V košaro z umazanim perilom ne odlagajte vlažnih oblačil, v kopalnici pa pogosteje obrišite tla in zamenjajte vpojne preproge, ki predstavljajo idealen dom srebrnim ribicam.

Shramba

Redno pregledujte izdelke v shrambi. Pazite, da imate živila dobro zapakirana, tista, s pretečenim rokom, odstranite. Pazljivi bodite predvsem pri moki, testeninah in kosmičih.

Kopalnica

Redno zračite in po prhanju obrišite kapljice, ki so se razpršile po kopalnici. V koš za perilo ne odlagajte vlažnih in mokrih brisač. Skrbite za sprotno higieno.

Omare

Na knjižnih in kuhinjskih policah redno brišite prah in ostanke razsutih sestavin. Nekaj pozornosti namenite tudi garderobni omari, ki utegne biti prav tako primerno mesto za dom srebrnih ribic. CIFRA: 4 leta je povprečna življenjska doba srebrnih ribic.