Težave

Visoke pete so lahko vzrok za slabo voljo

Mojca Kopriva
4. 2. 2023, 12.34
Deli članek:

Kaj imajo skupnega kladivasti prsti, otiščanci, bolečina v prstih, petah, gležnjih in hrbtu? Čeprav so sinonim visoke mode in ženstvenosti, jih vseskozi povezujejo z različnimi težavami.

Profimedia
Žulj nastane aradi trenja zgornje plasti kože z obutvijo.

Tako je, pravilni odgovor se glasi visoke pete. Vsem, ki ste pravilno odgovorili, čestitamo za znanje, a obenem izrekamo sožalje, če odgovor poznate iz lastnih izkušenj. Ortopedi menijo, da imajo ženske, ki nosijo visoke pete, štirikrat pogosteje težave s stopali v primerjavi s tistimi, ki petk ne nosijo ali pa jih nosijo redkeje. Pri visokih petah se namreč celotna teža prenese na sprednji del stopala, namesto da bi se enakomerno razporejala po celotnem stopalu, zaradi tega pride do pritiska na gležnje, kolena in medenico, potencialno zaradi vsega naštetega trpi tudi hrbtenica. Če mislite, da se težave tukaj končajo, se motite, saj tudi vratu ni prizaneseno in posledično vas zaradi petk boli tudi glava.

Najpogostejše nadloge

Na ameriški akademiji ortopedskih kirurgov so naredili raziskavo, ki je pokazala, da ima več kot polovica žensk težave s podplati zaradi hoje v visokih petah. Otiščanci in kurja očesa so najpogostejša nadloga. Nabrane plasti tanke, odmrle kože se na različnih delih stopala imenujejo različno, največkrat pa jih opisujejo kot otiščance, žulje in kurja očesa. Nastanejo ob prevelikem pritisku na stopala zaradi neprimerne obutve ali druge deformacije, kot so kladivasti prsti.

Vzrok za slabo voljo

Britanska Univerza v Hertfordshiru se je lotila prav posebne raziskave, ki je pokazala, da nošenje pet hitro spravi v slabo voljo večino pripadnic nežnejšega spola. Neznosne bolečine pri nošenju petk naj bi se pojavile po dveh urah in 30 minutah nošenja, in prav to je prelomni čas, ko večina obupa in presodi, da je čas za udobnejšo obutev. Če se jim ne morete upreti, jih nosite zmerno.