Alternative

Kakšna je kakovost zamrznjene zelenjave in sadja na policah?

Mare Koren
4. 2. 2023, 10.32
Deli članek:

Pozimi si žal ne moremo privoščiti toliko sveže zelenjave in sadja kot v preostalih letnih časih, zato posegamo po alternativah. Nekatere vrste plodov so v trgovinah na voljo sveže, druge pa lahko kupimo zamrznjene, večinoma vse leto. Je to sploh primeren nadomestek?

Dreamstime
/

Velikokrat se ob nakupu sveže zelenjave in sadja zdrznemo, ko preverimo državo porekla. Dolga pot transporta večinoma zahteva tudi dodatno, po navadi kemijsko obdelavo, s katero pridelkom zagotavljajo svežino. Kako zdravi in primerni za uživanje so ti pridelki? Na izbiro imamo še zamrznjeno zelenjavo in sadje, a ob tem marsikdaj pomislimo, ali nista morda oropana precejšnjega deleža pomembnih vitaminov in mineralov. Ali to drži? Kaj je pravzaprav res sveže?

Je »sveže« tudi v resnici sveže?

Pridevnik svež se danes zagotovo prepogosto uporablja v propagandne namene. Pridelki po navadi prepotujejo zelo dolgo pot, preden jih dobimo na police trgovin. Pred tem pa še čakajo v skladišču, kjer zorijo, in po nakupu jih nekaj časa hranimo v hladilniku ali na pultu, preden jih zaužijemo. Sveže sadje in zelenjavo pogosto poberejo, še preden zares dozorita. Drugače je sicer pri lokalnih pridelkih, kjer je transportna pot precej krajša. A če ob bok »svežim« pridelkom postavimo zamrznjene, ugotovimo, da ti vendarle niso tako slaba alternativa. Zamrznjena zelenjava in sadje pred obiranjem povsem dozorita in tako razvijeta večji delež vitaminov in mineralov.

Kje je več vitaminov?

Raziskave, ki so preverjale, koliko hranilnih snovi je v zamrznjeni zelenjavi in sadju v primerjavi s svežimi pridelki, so razkrile presenetljive rezultate. Izsledki so potrdili, da kakovost zamrznjenega sadja in zelenjave ni nič slabša kot pri svežih živilih. Zamrznjeni pridelki so ohranili celo več vitaminov in mineralov. Ta podatek gre pripisati dejstvu, da sadje in zelenjavo, ki sta namenjena zamrzovanju, po navadi oberejo tik zatem, ko zares dozorita, zamrznejo pa ju precej hitro po obiranju. Nakup zamrznjene hrane je torej dobra izbira.