Zanimivosti

Zmanjšajmo stroške pri ogrevanju in elektriki

Mare Koren
29. 1. 2023, 16.10
Deli članek:

Pri visokih zneskih na položnicah za električno energijo in ogrevanje pride prav vsak nasvet o zmanjševanju stroškov.

Dreamstime
Spalnica naj bo ogreta na nižjo temperaturo kot denimo dnevni prostor.

Začnimo pri najočitnejšem – oblecite toplo spodnje perilo in udoben pulover ter obujte tople nogavice. Če se toplo oblečete, lahko sobno temperaturo zmanjšate za stopinjo in prihranite pri stroških ogrevanja.

Termostatski ventil

Precej boste prihranili, če boste prostore ogrevali z radiatorji le takrat in toliko, kot je potrebno. Če boste uporabljali posebne termostatske ventile na radiatorjih, ki jih lahko zapirate in odpirate ter zmanjšujete oziroma povečujete segrevanje radiatorjev, boste učinkovito prihranili pri ogrevanju.

Povečajte moč radiatorja

Moč radiatorja lahko okrepite, če na zid za radiatorjem nalepite zaščitno odsevno folijo, ki je narejena iz dveh plasti – debelejše aluminijaste folije in pet milimetrov debelega izolativnega materiala. Izolacija bo preprečila, da bi se toplota »izgubila« v steni, aluminijasta folija pa bo toploto odbijala v prostor.

Dreamstime
Učinkovito boste prihranili s sprotnim reguliranjem temperature v prostoru.

Redno odzračujte

Sčasoma se v radiatorjih nabere nekaj zraka in takrat ne grejejo več s polno močjo (kjer se nabere zrak, ni prostora za segreto vodo). Vsak radiator ima (na nasproti strani ventila) odzračevalni ventil, ki ga počasi odvijete – ne na hitro, da voda ne steče iz radiatorja, temveč le toliko, da začne kapljati, in nato ga spet zatesnite. Če je v radiatorju zrak, boste ob odvijanju ventila zaslišali šum zraka, ki uhaja iz radiatorja.

LED-sijalke namesto klasičnih žarnic

LED-sijalke so za 80 do 90 odstotkov energijsko varčnejše od klasičnih žarnic z žarilno nitko. Dobre LED-sijalke s pravo svetilnostjo (900–1000 lumnov) so precej dražje od klasičnih žarnic, vendar je njihova življenjska doba od 10- do 15-krat daljša. Zato se večji strošek pri nakupu LED-sijalk izplača.

Cenejši električni tok

Če imate dvotarifni električni števec, izkoristite tako imenovani drugi tok, ko je elektrika cenejša; to je vsak delovnik od 22. do 6. ure, ob sobotah in nedeljah ter državnih praznikih pa ves dan. V tem času operite in osušite perilo ter posodo v pomivalnem stroju.