Bo ostal v hrvaških rokah?

Za 13 milijonov evrov lahko kupite del znamenitega Otoka ljubezni

E. J.
27. 1. 2023, 10.28
Deli članek:

Galešnjak, priljubljeni otok ljubezni v Pašmanskem kanalu, bi lahko kmalu dobil nove solastnike. Hrvati se medtem bojijo, da ne bo ostal v hrvaških rokah.

Profimedia
Za 13 milijonov evrov lahko postanete solastnik Otoka ljubezni.

Med tisočimi oglasi prodaje nepremičnin in parcel eden še posebej izstopa: prodaja se namreč znameniti Otok ljubezni oz. Love Island, svetovno znani otok v obliki srca. Natančneje se prodaja 30.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče na srčastem otoku, skupne površine 142.000 kvadratnih metrov, za neverjetnih 13 milijonov evrov. Še v ponedeljke je bila nastavljena 10 milijonov evrov, a se je že zvišala. Hrvaški mediji sicer poročajo, da cena pošteno raste in da je odziv na oglas odličen. 

"Nimam nepremičninske agencije, le pomagam lastnikom pri prodaji. Gre za štiri povezane parcele več lastnikov v skupni izmeri okoli 32-33 tisoč kvadratnih metrov. Na tem zemljišču raste mak, včasih pa so bile tam oljke. Vsi lastniški papirji so urejeni in lastniki vpisani. Lastniki so iz Mrljana na otoku Pašman. Lastnikov prodaja preostalega otoka prodaja ne zanima," dodaja Silvestar, ki verjame, da mu bo uspelo prodati del najbolj priljubljenega hrvaškega otoka.

Profimedia
Včasih so na njem rasle oljke.
"Po obstoječem zakonu je na taki površini možno zgraditi vilo ali gostinski lokal v velikosti 400 kvadratnih metrov in še 1000 kvadratnih metrov kletnih prostorov z OPG za gojenje oljk ali trte. Zato se investicija zagotovo lahko izplača," poudarja. Na oglasnih straneh je navedeno, da se parcele, ki se prodajajo, nahajajo približno 500 metrov od obale. "S to posestjo lahko naredite nekaj resnično edinstvenega, še posebej, če imate goste z jahtami, kot sta Beyonce in Jay Z (Beyonce je tam enkrat celo praznovala svoj rojstni dan), Jeff Bezos, Michael Jordan itd., kajti navsezadnje, kdo ne bi prišel na obisk edinega morskega otoka, naravno oblikovanega srca na svetu," piše v oglasu in kot eno od možnosti za potencialne kupce predlagajo odprtje OPG. To na kratko pomeni kmetijsko dejavnost, lahko se obdeluje površina treh hektarjev. Poleg tega je mogoče zgraditi 400 kvadratnih metrov nadzemnih objektov in 1000 kvadratnih metrov podzemnih objektov. Kar je odlična priložnost za kmečki elitni turizem z vilo, restavracijo ter velikim skladiščem za oljke in vino.

Profimedia
Hrvati pozivajo državo, da ukrepa, da bi znameniti otok ostal v hrvaških rokah.
Hrvaški mediji medtem pišejo, da 'pričakujejo šejke', a vseeno upajo, da se bo vmešala država in da Otok ljubezni ostane v hrvaških rokah. Po pisanju Večernjeg lista je odziv na oglas več kot odličen in bo cena otoku najverjetneje pošteno zrastla.

Otok Galešnjak v Pašmanskem kanalu je eden najbolj prepoznavnih hrvaških otokov, Brightside pa ga je nekoč uvrstil na svoj seznam 20 svetovnih čudes. Leta 2019 so znanstveniki z Oddelka za arheologijo Univerze v Zadru odkrili, da so ljudje tam živeli pred več kot 7000 leti, piše v oglasu, ki je postal hit na družbenih omrežjih.