Ženske spijo dlje kot moški

Najdlje spijo Albanci, najmanj Filipinci

Ž.K.
23. 1. 2023, 06.00
Deli članek:

Skupina uglednih znanstvenikov je izvedla temeljito študijo spanja med narodi širom sveta. Izkazalo se je da so narodi vzhodne Evrope pravi zaspanci in ženske rade pospijo malce dlje.

Profimedia

Raziskovalci, katerih delo je usmerjala univerza v Lyonu so se lotili vprašanja, kako spi naš svet. V raziskavi, v kateri je sodelovalo kar 730.000 ljudi iz 63 držav starosti med 19 in 73 let, so poskušali odgovoriti na vprašanje, koliko v povprečju spimo, kateri narodi spijo manj in kateri več, v katerem starostnem obdobju raje poležavamo in ali ženske spijo več kot moški.

V končnem poročilu je zapisano, da je povprečen spanec dolg 7 ur in eno minuto. Najbolj zaspana, ali pa bolje rečeno najbolj naspana, je mladina med 19 in 33 letom iz vzhodne Evrope, ki si v povprečju na noč privošči 7,4 ure spanca. Njihovi kolegi iz vzhodne Azije so zadovoljni že z dobrimi sedmimi urami gledanja pod veke. Najmanj poležavanja si privošči starejša populacija v vzhodni Aziji, kjer se v povprečju zadovoljijo s 6,8 urami spanja.

Med državami so rekorderji v Albaniji, kjer v povprečju spijo 7 ur in 53 minut, na drugem koncu planeta, na Japonskem pa očitno menijo, da je spanje precenjeno in si ga privoščijo le okoli 6 ur in pol.

Naši sosedi Hrvati si glede na raziskavo privoščijo 7ur in 15 spanja, a krepko zaostajajo za omenjeno Albanijo ter Češko, Slovaško, Romunijo Srbijo in Ukrajino, kjer vedo, kako se streže rečem v postelji.

Raziskava je pokazala, da ženske v starostni skupini med 30 in 50 letom v povprečju spijo kar 12 minut dlje od moških, skozi vsa starostna obdobja pa se ta razlika zmanjša na 7,5 minute. Slovenija v raziskavi ni sodelovala, zato se nam z rezultati ni treba obremenjevati in lahko spimo, kolikor nam srce poželi.