Zanimivosti

Zdrava priprava hrane glede na vrsto posode

Mare Koren
22. 1. 2023, 13.43
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 09.58
Deli članek:

Ob kupovanju nove posode za kuhanje je smiselno premisliti, kaj vse bomo pripravljali v njej, saj je danes na voljo posoda iz različnih materialov. Najpogosteje se odločamo za posodo iz emajla, nerjavnega jekla, bakra, teflona in keramike.

Profimedia
Kot najprimernejša in najbolj zdrava se je izkazala posoda iz litega železa z emajlirano prevleko.

Emajl, nerjavno jeklo in baker so najpogostejši materiali, iz katerih je narejena posoda za kuhanje. Pogosto pa se v kuhinji znajdejo tudi teflonske posode ter take z granitnimi premazi. Vsaka zahteva nekoliko drugačen pristop pri kuhi in čiščenju, zato je treba posodo izbrati tudi glede na svoje kuharske in prehranske navade.

Emajl

Emajlirana kuhinjska posoda ne vsebuje škodljivih snovi in jo je preprosto vzdrževati. A strokovnjaki opozarjajo, da to drži le, dokler se emajl ne okruši. Okrušene posode ni varno uporabljati, saj se začnejo v hrano sproščati zdravju škodljive snovi. Zato priporočajo, da takšno posodo čim prej zavržemo.

Litiželezna posoda 

Izbira posode iz litega železa se je izkazala za najprimernejšo. Posebej dobre ocene dosega posoda s plastjo emajla. Ta je primerna za kuhanje živil vseh vrst, vključno z močno okisanimi. Hrano je v takšni posodi tudi varno shranjevati. Litoželezna posoda s prevleko iz emajla odlično prevaja toploto in jo dolgo zadržuje. Lahko jo uporabljamo na vseh kuhalnih površinah, primerna je tudi za pečenje in lahko se pomiva v pomivalnem stroju. Edina slabost je teža.  

Bakrena posoda 

Bakrena posoda je med kuharji in željnimi kuhanja spet vse večji trend. Privlači predvsem videz. Odlično prevaja toploto, zato je priprava hrane krajša. Kljub vsemu pa ob nakupu preverite, ali je notranja stran prevlečena z nerjavnim železom, saj lahko čisti baker ob stiku z nekatero hrano sproži kemijske reakcije, ki so našemu zdravju nevarne. Takšno posodo je treba pomivati ročno.

Nerjavno jeklo 

Večina gospodinjstev uporablja posodo iz nerjavnega jekla, saj jo je preprosto vzdrževati, uporaba pa je precej varna. Primerna je za kuho na vseh kuhalnih površinah, pomiva se lahko tudi v pomivalnem stroju. Posode iz nerjavnega jekla sicer ni smiselno uporabljati, če ima kdo v gospodinjstvu alergijo na nikelj, saj lahko ta element (ki se uporablja v proizvodnji) izzove reakcijo. Strokovnjaki še opozarjajo, da v takšni posodi ni primerno shranjevati hrane na daljši rok.

Dreamstime
STAREJŠI PAR, KUHANJE