Zanimivosti

Do vitke in seksi postave s pomočjo oljčnega olja

Mare Koren
22. 1. 2023, 19.41
Posodobljeno: 22. 1. 2023, 20.34
Deli članek:

Želite hitro in lahko pot do ravnega trebuha? Tlakovana je z oljčnim oljem, s katerim sicer varčujemo v prepričanju, da je kalorično.

Profimedia
Tudi maščobe v oljih rastlinskega izvora pomagajo proti hemoroidom.

Oljčno olje deluje na celice in hormone, ki nam pomagajo oblikovati raven trebuh. Sedem dni spodaj opisanega načina prehranjevanja se nam bo poznalo s tremi kilogrami manj. Čez lužo je dieta priljubljena predvsem pri močnejšem spolu, saj zaradi večjih količin beljakovin ohranja napete mišice in v nekaj tednih izpostavi tiste najbolj zapeljive, na trebuhu.

Nasvet strokovnjakov 

Če želite hujšanje karseda pospešiti, strokovnjaki svetujejo, da uživate puste beljakovine šestkrat na dan. Sem spadajo pusto meso, ki znižuje raven kritičnih hormonov, glavnih krivcev za maščobne blazinice na trebuhu, ter pusti mlečni izdelki, bogati z aminokislinami, ki sproščajo oziroma topijo trebušno maščobo. Priporočamo tudi obilo jagodičevja in zelene listnate zelenjave, stročnice, krompir in vso drugo zelenjavo, bogato z antioksidanti. Kajpak ne moremo mimo prepovedanega seznama živil. Izogibati se morate sladkorju in vsej predelani hrani, najnevarnejši so industrijski ogljikovi hidrati, ki povzročijo naglo povišanje krvnega sladkorja. Odpovejte se tudi rdečemu mesu in transmaščobam, saj povzročajo celično vnetje in povečujejo količino hormonov, ki prispevajo k nastajanju trebušne maščobe.

Magično olje

Oljčno olje kroti občutek lakote. Če želite shujšati, morate seveda zaužiti manj kalorij, kot jih potrebujete, vendar je v dieti težko vztrajati, če vam kar naprej kruli v želodcu. Verjetno ste že večkrat slišali, da občutek sitosti podaljšujejo beljakovine in vlaknine, vendar je oljčno olje še učinkovitejše. Odlikuje ga kar 75 odstotkov linolne kisline, ki podaljša občutek sitosti. Poleg tega chefi vrhunskih kuhinj oljčno olje uporabljajo zaradi odličnega okusa; mesu in predvsem zelenjavi namreč pričara mediteranski pridih.

Predlog jedilnika

Za zajtrk pojejte jajce in 30 gramov manj mastnega sira ter dve skodelici špinače s čajno žličko oljčnega olja in sokom limone. Če vam jajce ne prija, lahko pojeste 60 gramov puste salame ter skodelico ali dve graha, prekuhanega z žličko oljčnega olja. Dopoldansko malico naj sestavlja skodelica pustega mleka oziroma navadnega jogurta s skodelico jagodičevja ali polovico grenivke. Za kosilo si privoščite 120 gramov pustega piščančjega mesa ter skodelico in pol brokolija z dvema žličkama oljčnega olja in kisom za boljši okus. Niste ljubitelj perutnine? Pojejte 120 gramov pustega svinjskega mesa, 12 špargljev ali skodelico graha z dvema žličkama oljčnega olja. Privoščite si tudi popoldansko malico, ki jo lahko sestavlja krožnik zelenjavne juhe, lahko tudi iz pločevinke, dodajte pa ji žličko oljčnega olja in začimbe. Kaj pa večerja? Privoščite si 150 gramov pustega mletega mesa, ki ga oblikujete v polpet in spečete, poleg pa postrezite po žlico kečapa in gorčice, šest majhnih krompirjev, popečenih skupaj z mesom, začinjenim z rožmarinom in dvema žličkama oljčnega olja. Dobrodošel bo seveda tudi losos (150 g) z dvema žličkama oljčnega olja, kot priloga pa pol skodelice pretlačenega mladega krompirja, potresenega s cimetom, in skodelica prekuhane špinače. Za lažji odhod v posteljo si za večerni priboljšek privoščite pest mandljev oziroma mešanih oreščkov in semen.