Uporabna

Zobna ščetka tudi za čiščenje stanovanja

Mare Koren
22. 1. 2023, 13.37
Posodobljeno: 24. 1. 2023, 10.34
Deli članek:

Zobno ščetko praviloma zamenjamo vsake tri mesece, saj se mehka plastična vlakna po navadi povsem razcvetijo, ščetkanje zob pa ima vse manj želenega učinka. A stare ščetke nikar ne zavrzite.

Dreamstime
/

Zobno ščetko, ki je odslužila namenu, lahko s pridom uporabite v gospodinjstvu, saj vam bo pri hišnih in gospodinjskih opravilih prišla še kako prav. Najprej jo razkužite. To storite tako, da jo operete v pomivalnem stroju, lahko pa jo za nekaj minut potopite v vrelo vodo.

Čiščenje fug

Stara ščetka je odličen pripomoček za čiščenje težko dostopnih fug oziroma rež med ploščicami, v katerih se nabirata umazanija in vodni kamen. Naj vam bodo v pomoč tudi domača čistila: posezite po sodi bikarboni, limoni ali soli. Podrgnite in postopek po potrebi ponovite.

Pobelite športne copate 

Ste si na zadnjem sprehodu umazali nove, snežno bele športne copate? Čiščenje lahko poenostavite z zobno ščetko in z bele gume zdrgnete trdovratno umazanijo. Pomagajte si tudi z belo zobno kremo ali pralnim praškom; nekajkrat podrgnite in obrišite z vlažno krpo.

Profimedia
Preprosta pomoč pri čiščenju ploščic.

Očistite zelenjavo 

Najbrž se zdi neverjetno, da bi zelenjavo čistili z zobno ščetko, a spoznali boste, da je še kako priročno. Zgornjo plast korenovk (korenje, gomolj zelene ali peteršilja) lahko dobro zdrgnete z zobno ščetko in se izognete lupljenju, saj je prav lupina izjemno bogata z vitamini. Ščetka pa je tudi odlična pomoč pri odstranjevanju nitk, ki varujejo koruzne storže.   

Hišni pripomočki 

Ščetka je tudi dober kuhinjski pripomoček za čiščenje steklenic, v katerih se je nabrala usedlina, ki je ne morete izprati s preprostim tresenjem. V pomoč bo pri čiščenju strgalnika ali filtrirne mrežice klimatske naprave in ventilatorjev, predvsem v avtomobilu. Z njo boste dosegli kotičke, ki so sicer težko dostopni, pri tem pa vam ne bo treba odstranjevati zaščitnih delov. Ste pomislili, da je lahko tudi odlična pomoč pri čiščenju opekača za kruh? Tako boste preprosto izpraskali vse drobtinice kruha, ki so padle v težko dostopne predele.