Zanimivosti

Spremenite svoj način življenja s paleo načinom prehranjevanja

Mare Koren
21. 1. 2023, 21.25
Deli članek:

Zdravo in lepo telo prinaša dolgotrajen proces, pri katerem je treba celostno spremeniti način življenja, zato se namesto k hitrim dietam vse bolj zatekamo k alternativnim oblikam prehranjevanja.

Dreamstime
Paleo zajtrk

Eden takih, v zadnjem času precej priljubljenih alternativnih načinov je tudi paleo način prehranjevanja. Da ga boste bolje poznali, vam ga predstavljamo v spodnjih vrsticah.

Paleo način prehranjevanja ali dieta (čeprav ne gre za dieto v ožjem smislu besede, ki bi v dveh tednih dala zavidljive rezultate) je v tujini in med zvezdniki že nekaj let zelo priljubljen način prehranjevanja. Ali bolje rečeno – način življenja, ker prilagoditev temu načinu prehranjevanja pravzaprav zahteva tudi prilagoditev življenjskega sloga. Gre za prehranjevalni režim, ki je svoje teoretske korenine pognal nekje v sedemdesetih letih, praksa pa izhaja iz daljne zgodovine, natančneje iz obdobja paleolitika. Paleo dieta je pravzaprav prehranjevanje po vzoru naših paleolitskih prednikov, ki še niso bili kmetovalci in so na svoj jedilnik uvrščali, kar so pač pobrali ali ujeli v svoji okolici. Njihova hrana torej ni bila nikakor predelana in to je osrednje načelo paleo prehranjevanja – vse, kar zaužijemo, je čim bolj naravno in nepredelano.

Zakaj paleo prehranjevanje?

Zagovorniki paleo načina prehranjevanja so si edini, da se je hrana skozi zgodovino močno spreminjala, zlasti zadnjih dvesto let pa so razlike tako drastične, da terjajo svoj davek. Intenzivno kmetovanje, rafiniranje rastlinskih olj in sladkorja, kemijska obdelava živil, neprepoznavna predelava in obdelava živil ter gensko spreminjanje so tako zelo intenzivno in hitro spremenili prehrano, da tem spremembam človeški organizem preprosto ni več sposoben slediti in se nanje odziva v obliki civilizacijskih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, debelost, bolezni prebavil, sladkorna bolezen, alergije, intoleranca na določena hranila in navsezadnje tudi razne oblike raka.

zarja jana
Peganska dieta je nadgradnja paleodiete in veganstva, saj združuje najboljše od obojega. Tako vsaj trdi družinski zdravnik Mark Hyman

Osnovno načelo 

Da bi omilili ali se celo izognili tem boleznim, zagovorniki predlagajo prehranjevanje, kot so ga poznali ljudje v paleolitiku, ki niso bolehali za nobeno od omenjenih bolezni. Njihova hrana namreč ni bila obdelana, bila je utrgana, nabrana ali ujeta v naravi in zato človeškemu telesu najbolj prijazna. Ni vsebovala sladkorjev in umetnih sladil, rafiniranih maščob, industrijsko predelanih živil, glutenskih žit, umetnih aditivov, prav tako ni bilo razvad, kot so cigarete in alkohol. To so tudi stvari, ki se jim morate pri paleo dieti izogniti. Namesto tega boste skladno s paleolitskim jedilnikom zaužili veliko zelenjave in sadja, negojenih rib, jajc, oreščkov in zdravih maščob, ki se skrivajo v avokadu, olivnem in kokosovem olju, ter mesa pašne živine in perutnine proste reje.

Strožje različice diete predvidevajo tudi opustitev mleka in mlečnih izdelkov ter stročnic in druge zelenjave, ki je ne moremo uživati brez vnaprejšnje toplotne obdelave. Te različice so primerne predvsem takrat, kadar se želimo posloviti od odvečnih kilogramov ali imamo zdravstvene težave. 

Ne gre za izogibanje ogljikovim hidratom

Ker naši paleolitski predhodniki še niso bili kmetovalci, s paleo jedilnika odpadejo vsa živila, ki so pridelana iz žit, torej vsi ogljikovi hidrati. Ravno zaradi tega mnogi zmotno mislijo, da gre za dieto brez ogljikovih hidratov. A čeprav se s tovrstnim načinom prehranjevanja res zaužije precej beljakovin in zdravih maščob, je predviden tudi velik delež zelenjave in sadja, zato delež zaužitih ogljikovih hidratov ni manjši od 40 odstotkov dnevno.