Fižol, leča, soja

Privoščimo telesu dobro mero stročnic

Mare Koren
21. 1. 2023, 14.44
Deli članek:

Fižol, leča, soja in druge suhe stročnice so bili od nekdaj tista hrana, ki je ljudem nadomeščala meso. Fižol so tako kot krompir, koruzo in paradižnik najprej poznali v Južni Ameriki in šele veliko kasneje tudi v Evropi, zato zlasti v Braziliji in Mehiki pripravljajo veliko fižolovih jedi.

Profimedia
/

Skoraj vse vrste suhih stročnic moramo najprej namočiti, večja zrna se kuhajo kar precej časa, najhitreje pa se skuha rdeča leča z drobnimi zrnci. Ker vse pogosteje posegamo po fižolu ali čičerki iz pločevinke, da prihranimo čas, je priporočljivo, da te stročnice pred uporabo najprej splaknemo in odcedimo. Naslednji recepti veljajo za jedi za štiri osebe.

Enolončnica z lečo in šunko

Potrebujemo: 150 g na kocke narezane šunke, 1/2 skodelice leče, 1/4 skodelice pire, 1 korenček, 1/4 gomolja zelene, 1 čebulo, 2 krompirja, 3 žlice olja, sol in poper, 1 ščepec bazilike.

Priprava:

Lečo in piro splaknemo in v malo osoljeni vodi kuhamo 20 minut. Korenček in zeleno olupimo in narežemo na kockice, čebulo na drobno sesekljamo, krompir olupimo in narežemo na večje kocke. V posodi na olju prepražimo čebulo, da postekleni, nato dodamo kockice šunke, korenček, zeleno in krompir. Solimo in popramo ter naprej mešamo in pražimo še kakšno minuto. Nato prilijemo 1,2 l tople vode, dodamo lečo in piro ter baziliko, zavremo in kuhamo še toliko časa, da se vse skuha. Proti koncu kuhanja po okusu dosolimo in popramo.

Dreamstime
Enolončnica z lečo

Rižota po mehiško

Potrebujemo: 175 g riža, 175 g kuhanega fižola, 1 rdečo čebulo, 2 stroka česna, 3 dl kokošje juhe (lahko iz kocke), 2 žlici olja, 1/2 žličke mlete kumine, sol in poper, 2 mladi čebulici, 1 žlico sesekljanega svežega peteršilja.

Priprava:

Na grobo narezano čebulo in česen skupaj z juho in tretjino fižola zmeljemo. V posodi na olju na popražimo riž, da postekleni. Nato prilijemo zmleto čebulno zmes, dodamo kuhan fižol, začinimo s kumino, soljo in poprom, prilijemo dva decilitra vroče vode in pokrito kuhamo toliko časa, da je riž kuhan, vendar pod zobmi še čvrst. Nazadnje rižoti dodamo narezano mlado čebulico in sesekljan peteršilj, posodo odstavimo in pokrito pustimo stati približno tri minute.

profimedia
Rižota po mehiško