Rešitve

Vam tako smrdijo noge, da na obisku ne upate sezuti čevljev?

Mare Koren
16. 1. 2023, 06.07
Deli članek:

Zlasti v zimski obutvi, ki je manj prepustna, saj zavira vlago in skrbi, da so noge na toplem, se bakterije hitreje razvijajo. Pojavi pa se tudi neprijeten vonj. Odpravite ga na naraven način.

Profimedia
Star uzbeški pregovor pravi "Čevelj mi je mali, so takega mi dali. Če pa smrdi, nič ne morejo mi."

Povzročitelji neprijetnega vonja so znoj, bakterije, vlaga in glivice. Notranjosti obutve je zato zlasti pozimi treba nameniti več pozornosti. Če težavo dolgo zanemarjamo, bo neprijeten vonj težje odpraviti, prav tako tvegamo razvoj glivic in težave z nohti. Agresivna sredstva za odišavljanje obutve odsvetujemo. Predlagamo, da uporabite naravne sestavine, ki odlično odstranjujejo neprijetne vonjave.

Olupki citrusov

Pri naravnem odišavljanju obutve vam bodo v pomoč olupki citrusov. Nič ne bo narobe, če boste v notranjost kanili nekaj kapljic limoninega soka. Ta bo obutev razkužil in uničil bakterije, odpravil pa bo tudi neprijeten vonj. Olupke preprosto namestite v obutev in jih pustite čez noč. Vonj bo zjutraj precej prijetnejši. Postopek ponavljajte dlje časa, lahko pa to postane tudi rutina.

Eterično olje čajevca

Eterično olje čajevca deluje protiglivično in protibakterijsko, zato ga pogosto uporabljamo, ko noge ali nohte napadejo glivice, plesni in druge kožne nadloge. Z eteričnim oljem boste odgnali mnoge težave s stopali, ki prispevajo k neprijetnim vonjavam ter so povezane s prekomernim razmnoževanjem bakterij in glivic. Nekaj kapljic eteričnega olja čajevca zvečer kanite v čevlje. Dajte jih na suho in toplo mesto. Priporočamo, da postopek ponavljate po potrebi vsaj 14 dni.

Jabolčni kis

Čeprav se zdi neverjetno, je jabolčni kis odlično sredstvo, ki bo osvežilo notranjost obutve. Kis zaradi ocetne kisline deluje močno protibakterijsko in protiglivično. S kisom zmanjšate možnost glivične okužbe stopal in nohtov ter podobnih zapletov, ki lahko nastanejo zaradi prekomernega potenja.