Trendi

Sivi lasje so vedno bolj "in"

Mare Koren
15. 1. 2023, 19.13
Posodobljeno: 16. 1. 2023, 10.43
Deli članek:

Zakaj nekateri osivijo že pri 20 letih, medtem ko pri drugih tudi okoli 50. leta ne opazimo niti enega »sivčka«? Pepelnati, srebrni, kositrni … Kakorkoli že jih poimenujete, sivim lasem ne uide nihče.

Dreamstime
Družina je neke vrste jedro, baza, kjer se naučimo ljubiti in biti ljubljeni.

Lasje posivijo, ko celice, odgovorne za proizvodnjo barvila, prenehajo izločati pigment. Naravno se lahko tudi zgodi, da se v laseh začne tvoriti hidrogen peroksid, ki lase pobeli.
Običajno začnejo belci siveti sredi tridesetih let, Azijci proti koncu tridesetih, Afroameričani pa sredi štiridesetih. Približno polovica ljudi ima pri petdesetih na glavi že dokaj velik delež sivih las. A če nam lasje začnejo siveti pri dvajsetih, je to res prezgodaj.

Medicinski problem

Če prezgodaj osivite, to še ne pomeni, da ste bolni. Sivi lasje so v le redkih primerih posledica bolezni, na primer če vam primanjkuje vitamina B12 oziroma imate težave v delovanju hipofize ali ščitnice. A z ustreznim zdravljenjem se te težave lahko odpravijo in lasje spet pridobijo svojo barvo. Sicer pa v nasprotju z razširjenim prepričanjem glavni krivec za osivelost ni stres, strokovnjaki so ugotovili, da imajo največjo vlogo pri tem geni. Nekatere raziskave so pokazale tudi povezavo med prezgodnjo osivelostjo in manjšo kostno gostoto pozneje v življenju. Vendar je leta 2007 kalifornijska študija, ki je vključevala 1200 moških in žensk, to tezo ovrgla.

Naravne metode

Če sta v družini oba starša dokaj zgodaj osivela, je torej velika verjetnost, da se bo to zgodilo tudi vam. S preventivnim ravnanjem pa lahko prezgodnjo osivelost odložite. Zelo pomembno je, da se izogibate neposredni izpostavljenosti soncu in uporabljate antioksidante, zlasti flavonoide, tudi elementa cink in baker varujeta pred osivelostjo. Veliko lahko storite s primerno prehrano in zdravim življenjskim slogom.

Hrana

Začimba kari dokazano pospešuje nastajanje melanina, prezgodnjo osivelost preprečuje tudi prehrana z morskimi sadeži, oreščki in sadjem, recimo robidami, ananasom, kakiji, mandlji in bučnimi semeni. Priporočeno je uživati hrano, ki vsebuje baker (repo, stročji fižol, špinačo in meso).