52 destinacij na štirih kontinentih

Za potovanje okoli sveta odšteli več kot 40.000 evrov

Sanela Čoralič
12. 1. 2023, 05.50
Deli članek:

Na tržaškem nabrežju se je na ladjo Costa Deliziosa konec prejšnjega tedna vkrcalo skoraj tisoč potnikov, preostalih 800 bo na krov stopilo v Savoni. Njihovo potovanje okoli sveta bo trajalo 128 dni.

FotoDamj@n
Ladja bo plula po treh oceanih, pristala na štirih kontinentih in obiskala 52 destinacij.

Malo manj kot tisoč potnikov je v petek popoldne z ladjo za križarjenje Costa Deliziosa odplulo na potovanje okoli sveta, ki bo trajalo 128 dni. Za mnoge doživetje življenja se je začelo ob 17. uri, ko je ladja zapustila privez pri Pomorski postaji in se napotila proti Dubrovniku, od tam pa proti Catanii, Neaplju in Savoni. V slednjem mestu bodo vkrcali še preostalih 800 potnikov in avanturistično križarjenje se bo začelo zares. Ladja bo plula po treh oceanih, pristala na štirih kontinentih, obiskala 52 destinacij in v malo manj kot štirih mesecih obiskala skoraj 30 držav in še veliko več mest. In koliko je treba odšteti za pot okoli sveta? Najcenejši aranžma stane 40 tisoč evrov, so povedali zaposleni v družbi Costa. Navdušenje posadke in potnikov je bilo izjemno. Prometni živžav je bilo na tržaškem nabrežju čutiti že v dopoldanskih urah. Že zjutraj so skozi Barkovlje vozile kolone avtobusov, polnih potnikov, ki so bili namenjeni na Delizioso. Območje Pomorske postaje je bilo sicer ograjeno z varnostnimi ograjami, a z nekaterimi turisti je bilo vseeno mogoče poklepetati.

Visoka starost potnikov

Ena bolj ekstravagantnih potnic je bila starejša gospa iz Španije, ki jih ima krepko čez 80. Z beneškega letališča se je v Trst pripeljala v četrtek popoldne, prespala v hotelu Hilton, od tu do nabrežja pa jo je okoli 12. ure pripeljal voznik z najetim vozilom višjega cenovnega razreda. Potnici je z dokumentacijo pomagalo osebje Coste, saj se je za trenutek zdelo, da gospa niti ne ve, da se mora vkrcati za večmesečno potovanje. Na naše vprašanje, ali je to zanjo prva pot okoli sveta, pa je presenetljivo odgovorila, da je to že tretje tako potovanje. Čeprav bi se gospa prav rada pogovarjala z novinarji, jo je eden od članov posadke posedel na invalidski voziček in jo pospremil do Deliziose. Druga dva mlada člana posadke pa sta poskrbela za prtljago starejše potnice. Za dolgo potovanje je pripravila kar štiri velike kovčke.

Nedaleč stran sta se s taksijem do nabrežja pripeljala avstrijska zakonca, ki sta se prvič podala na pot okoli sveta. Kot sta povedala, imata doma že odrasle otroke in vnuke, in ker sta še vedno pri močeh, sta se odločila za večmesečno potovanje, na katerem bosta lahko v kratkem času videla največje svetovne znamenitosti. Potnica se najbolj veseli obiska najbolj reprezentativnega simbola Indije, zgradbe Tadž Mahal, njen soprog pa helikopterskega preleta nad Riom de Janeirom. Med potniki je tudi popolnoma slepi Nemec, ki se je s soprogo prvič podal na tako dolgo križarjenje.

FotoDamj@n
Med potniki prevladujejo starejši.

Čez leto dni novo križarjenje okoli sveta
Tisti, ki bi se radi udeležili križarjenja okoli sveta, pa jim tokrat ni uspelo rezervirati potovanja, lahko to storijo prihodnje leto. Costa Deliziosa bo potovanje okoli sveta 6. januarja 2024 začela v Savoni. Čez nekaj tednov bodo začeli sprejemati rezervacije tudi za križarjenje leta 2025. To se bo prvič začelo že decembra (2024), kar pomeni, da bodo potniki na krovu velikanke praznovali božične in novoletne praznike. Silvestrovanje je predvideno v Riu de Janeiru, uživali bodo lahko ob ognjemetu s plaže Copacabana. Tudi prihodnji dve potovanji bosta namenjeni turistom z debelo denarnico in obilico prostega časa. 

Izleti v najlepše kraje sveta

Na potovanju bo ladjar organiziral izlete v najlepše kraje sveta. Potniki bodo lahko občudovali ledenike Perito Moreno v Argentini, park Ivoloina na Madagaskarju, modre gore in skrivnostne monolite Ayers Rock in Galapaške otoke. Teh se še posebej veseli nemški turist, ki je bil večji del poklicne kariere skiper na jadrnicah, zdaj, ko je končno upokojen, pa si je zaželel preživeti čas na ladji kot pravi turist, v popolnem brezdelju. S soprogo sta se odločila, da je zdaj pravi trenutek za luksuzno pot okoli sveta. Pa štirje meseci na morju vendar niso malce preveč? »Ne, sploh ne, saj sem navajen,« je povedal 70-letni možakar.

Malo po 13. uri so se na nabrežje pripeljali tudi trije avtobusi, polni nemških turistov. Tudi v tem primeru je bila povprečna starost potnikov visoka. Večina sogovornikov je bila vzhičena, da se bodo na enem samem potovanju naužili toliko lepot in edinstvenih potovalnih užitkov. Kot so pred dnevi napovedali v družbi TTP, ki upravlja tržaški potniški terminal, med potniki, ki so si izbrali Trst za začetek svojega potovanja, prevladujejo Nemci (244), Italijani (155), Španci (105), Švicarji (105), Francozi (96) in Avstrijci (77). Preostali del potnikov prihaja iz drugih držav, so sporočili. Ko bodo v Savoni vkrcali še preostale potnike, bodo prevladovali Francozi (približno 500), nato Italijani in Nemci (360 in 340), Švicarji (približno 160), Španci (140) in Avstrijci. Potniki prihajajo iz 40 držav, najstarejši šteje 94 pomladi, prihaja iz Francije in se bo vkrcal v Savoni, najmlajši potnik pa je šestletni deček iz Avstrije, ki se je vkrcal v Trstu.