Zanimivosti

Jadran bo letos še bolj poln

Oglasno sporočilo
16. 1. 2023, 14.08
Posodobljeno: 20. 1. 2023, 14.11
Deli članek:

Turistične agencije se pripravljajo na napovedano veliko povpraševanje na Jadranu. Z rezervacijo do 31. januarja si lahko zagotovite prostor in najnižje cene.

Nedvomno sodi Jadran med najbolj pogosto izbrano počitniško destinacijo Slovencev, zato nas je zanimalo, kako so na napovedano večje povpraševanje turistov iz vse Evrope pripravljeni v Turistični agenciji Sonček. Ta sodi po številu pripeljanih potnikov med vodilne agencije v Sloveniji, tudi ko gre za Jadran.

Tadej Berlič, vodja produkcije v agenciji Sonček: Kot vemo, je Hrvaška odprla meje z Evropo, prav tako je uvedla evro in oboje jo je naredilo še bolj privlačno milijonom turistov iz vse Evrope. Nič več čakanja na meji, nič več iskanja menjalnic. Ne pozabimo, da je bila Hrvaška zadnji dve poletji napolnjena do zadnje sobe. Turiste, ki so čakali ugodne Last Minute ponudbe, so presenetile cene, ki so včasih presegle običajno ceno za dva- ali celo trikrat. Če so sploh še kaj dobili. Upam, da smo se vsi skupaj iz te slabe izkušnje kaj naučili in bomo letos rezervirali svoje počitnice že v začetku leta. 

Mnogi še vedno odlašajo, januarja se jim zdi enostavno prezgodaj. Kdaj je drugi najboljši trenutek?

Tadej Berlič: Prvi najboljši trenutek je že mimo, drugi je torej danes. Že nekaj tednov prejemamo od hrvaških hotelirjev veliko obvestil o zapolnjenih terminih, saj so v Evropi navajeni poletne počitnice rezervirati že jeseni. Ker pa razumemo, da imajo nekateri še vedno pomisleke glede izbire ali pa niso sigurni glede terminov počitnic, smo se pri Sončku prilagodili s tako imenovano »brezplačno odpovedjo«. To storitev mnogi že poznajo iz tujih portalov pod imenom »free cancelation«, enostavno pa pomeni, da lahko potnik brez navedbe vzroka rezervacijo odpove do 14 dni pred predvidenim odhodom na morje. Brez zdravniškega potrdila oz.  navedbe vzroka odpovedi. Ta storitev se za aranžmaje na Jadranu ne zaračunava. Ob odpovedi pa obračunamo samo minimalne administrativne stroške. Torej res ni več razloga, da si ne bi zagotovili najboljših cen in prostora že januarja.

Ampak nekoč smo Slovenci že imeli navado rezervirati tako zgodaj, kajne?

Tadej Berlič: Res je. Pred obdobjem covida je bil januar po prometu naš najbolj uspešen mesec kar se tiče poletnih rezervacij. Slovenci so že takrat prepoznali prednost First Minute počitnic. Če je bilo še 10 ali 15 let nazaj »moderno« rezervirati v zadnjem trenutku in tako prihraniti, so ljudje spoznali, da ima takšna rezervacija tudi veliko pomanjkljivosti. Znižane so samo tiste kapacitete, ki ne gredo dobro v prodajo, dobesedno tisto, kar je ostalo. Razen tega je takšna ponudba zelo razpršena – po soba ali dve v vsakem hotelu, zato je po Last Minute akciji težko nastaniti družine ali večje družbe. Prav tako je treba pohiteti za na primer družinske sobe, suite, apartmaje s posebno lego ipd. Velja tudi za kapacitete drugje, ne le na Jadranu.

Ali je res, da so potniki, ki rezervirajo po First Minute ponudbi, v očeh hotelirja bolj cenjeni?

Tadej Berlič: Lahko bi rekli, da je to njihova idealna stranka – premišljen človek, ki si želi prav določen hotel, konkreten tip sobe, zvesti gost, ki bo že odplačal večino počitnic do poletja in bo zato tudi dober izvenpenzionski potrošnik. Po naših izkušnjah je v hotelih za te ljudi najbolje poskrbljeno. Nenazadnje je treba vedeti, da turistične agencije, ki zakupimo sobe v hotelih, tja že pozimi nakažemo veliko predujmov, kar omogoča hotelirju preživeti mrtve mesece in zagnati hotel. To so zanje res zlate stranke.

Kaj pa najem apartmajev?

Tadej Berlič: Že vrsto let so priljubljene mobilne hiške in še vedno vsako leto postavijo vrsto novih. Tu so še mnoga apartmajska naselja, v katerih je velika ponudba športnih aktivnosti in animacije. Sicer pa na naši spletni strani najdete iskalnik s 30 tisoč zasebnimi apartmaji na Jadranu. Tam si lahko prav vsak najde kaj zase.

In kaj bodo letošnje »vroče žemljice«?

Tadej Berlič: Prva vroča žemljica je zagotovo termin 31. januar – do takrat namreč veljajo največji popusti. Razen tega ponujamo še dodatne gotovinske popuste. Tudi popusti za otroke se kasneje v marsikaterem hotelu znižajo. Hrvaška ostaja »naše morje«, kvaliteta storitev se vsako leto dvigne in je vedno bolj ob boku sredozemskim ali jih celo presega. Na Jadranu je kar nekaj hotelov, ki vam s svojo ureditvijo in konceptom vzamejo sapo. Prednost First Minute ponudb so tudi hoteli z brezplačnim bivanjem za otroka do 12 ali celo več let. V izbranih hotelih v Istri in v Dalmaciji bivata brezplačno tudi dva otroka. Bogata je tudi ponudba v najbolj iskanih krajih Slovencev: Umag, Poreč, Zadar z okolico, Biograd, Omiš ter na otokih Krk, Lošinj, Brač, Hvar in Korčula. Organiziramo tudi avtobusne prevoze v Dalmacijo. Vse več je povpraševanja po all inclusive ponudbi in le-ta se tudi na Hrvaškem širi in dviga kvaliteto. Predvsem družine rade letujejo v all inclusive hotelih, saj jim to predstavlja dopust brez denarnice – večino dopusta odplačajo na obroke že pred odhodom, tam pa ne trošijo več veliko. Zanimiva in po meri sodobnega dopustnika je novost nekaterih hotelov, pojav »brunchev«. Gre za bogate zajtrke do 13. ure, popoldne pa postrežejo lažje jedi in prigrizke. Nekateri so namreč radi zvečer brez hrane, drugi pa preživljajo večere zunaj hotela in večerjajo tam. Brez dvoma si lahko na Jadranu najdete First Minute počitnice po svoji meri.