Koristni nasveti

Novoletna zaobljuba številka 1: Konec kajenja!

Mare Koren
8. 1. 2023, 09.05
Deli članek:

Cigareta je kljub vsem opozorilom za ogromno ljudi še vedno omama, ki se ji ne morejo odreči, pa čeprav so si to nemara obljubili že neštetokrat. A tokrat gre zares.

Dreamstime
Letno zaradi bolezni, pripisljivih kajenju tobaka, umre okoli 3600 prebivalcev.

Po podatkih NIJZ (Nacionalnega inštituta za javno zdravje) nam je uspelo med letoma 2016 in 2020 zmanjšati delež kadilcev med prebivalstvom s 23 na 20 odstotkov, in kot pravi stroka, se od takrat na srečo ne povečuje. Res pa je, da se je v zadnjih letih povečalo število alternativ »klasičnim« cigaretam. Med priljubljenimi nadomestki so tako imenovani vejpi in elektronske cigarete, ki vabijo z različnimi okusi. A še vedno govorimo o cigareti, zato se tudi tem odpovejte in tako prispevajte k javnemu zdravju. Za vse, ki bi se radi odvadili kajenja, na NIJZ nudijo različne oblike pomoči. Mi smo vam priskrbeli nekaj nasvetov, ki so lahko prav tako koristni.

Nova navada

Staro navado najlažje opustimo tako, da jo nadomestimo z novo, ki nas zamoti in potolaži. Marsikdo zamenja cigareto za več hrane, a ker se gotovo ne želite zrediti, ponujamo nekaj drugih trikov. Če boste že iskali tolažbo v hrani, jo poiščite v jabolku. Zaradi tega se gotovo ne boste zredili, oskrbeli pa se boste z vitamini, ki bodo pomagali očistiti vse, kar se je v vašem telesu slabega nabralo zaradi kajenja. Vsakič, ko si boste zaželeli cigarete, torej raje sezite po jabolku. To bo okrepilo tudi vaše zobe in dlesni, na katerih so zelo verjetno vidne sledi kajenja.

Akupunktura 

Kar 70-odstotno učinkovita pri odvajanju od kajenja naj bi bila akupunktura. Strokovnjak pri tej metodi izbira točke, ki vplivajo na center za odvisnosti v velikih možganih. Hkrati stimulira točke za pomirjanje in boljše spanje ter točke proti nervozi in agresiji. Če se človek znebi teh neprijetnih simptomov, je veliko lažje prenehati kaditi.

Šport

Zelo težko se je odvaditi kajenja, če imamo preveč časa za razmišljanje o cigareti. Zato zapolnite svoj vsakdan z drugimi dejavnostmi, ki jih imate radi in vas sproščajo. Marsikomu je denimo v času odvajanja pomagalo intenzivnejše ukvarjanje s športom. In ni jih malo takšnih, ki so gibanje vzljubili ravno na tak način. Predvsem pa ne obupajte, le tako vam bo uspelo doseči cilj. Navijamo za vas!