Zanimivosti

Propolis - branilec čebeljega panja in človeškega organizma

Oglasno sporočilo
11. 1. 2023, 12.10
Posodobljeno: 17. 1. 2023, 12.14
Deli članek:

Gibanje in zdrava prehrana, pozitivne misli in duševni mir, a v teh zimskih mesecih ne bo šlo brez podpore iz domače lekarne, v kateri imamo Slovenci vedno posebno mesto za propolis. Ima ga skoraj vsako gospodinjstvo in znanstveniki so dokazali, da povsem upravičeno. Propolis je dokazano prehransko dopolnilo z zelo koristnimi učinki, zmes, ki vsebuje več kot 200 človeku koristnih snovi, njegovo kakovost pa določa vsebnost bioflavonoidov.

ropolis je najbolj znan čebelji pridelek, takoj za medom, s široko uporabo v tradicionalni ljudski medicini; številni mu pravijo tudi »naravni antibiotik«. Ima dovolj močan učinek, da deluje protimikrobno in protivnetno, tako na sluznici kot na koži. Večina izdelkov s propolisom na trgu je nekontrolirane kakovosti, saj ne vemo, kako je bil prečiščen, kakšna je koncentracija flavonoidov in kateri flavonoidi prevladujejo. Količina flavonoidov v prečiščenem propolisu je namreč lahko različna in znaša med 20 in 50 odstotki. Čeprav drži, da je v neprečiščenem propolisu koncentracija flavonoidov še nižja, samo količina propolisa v izdelku ni zadosten podatek za informacijo o jakosti oz. učinkovitosti posameznega izdelka.

Medexova linija Propolis Defense zagotavlja standardizirano vsebnost bioflavonoidov in ponovljive učinke, ki so bili dokazani s kliničnimi študijami.

Propolis je topen v alkoholu, zato je večina tinktur in pršil za oralno rabo v obliki alkoholne raztopine. V primeru okužbe ustne votline, vnetega grla in žrela pa so bolj primerni vodni izvlečki, vendar pa se v vodi izlužijo povsem druge snovi kot v alkoholu in v precej manjši količini, zaradi česar so takšni vodni pripravki premalo koncentrirani, da bi bili samostojno učinkoviti. Medexov vodni Propolis Defense ima visoko vsebnost in koncentracijo flavonoidov, ki je primerljiva z alkoholnimi izvlečki. Zato so učinki enaki kot pri alkoholnih raztopinah.

Klinična študija dokazuje, da dnevni nanos 12-24 mg flavonoidov iz standardiziranega propolisa v ustno votlino s pršilom občutno skrajša trajanje simptomov, kot so bolečina v žrelu, hripavost in oteklost žrela. Več kot 80 % tistih, ki so uporabljali pršilo, po treh dneh ni imelo več simptomov, medtem ko je večina ljudi, ki so uživali placebo, te še vedno imela. Trajanje simptomov v skupini s propolisom se je skrajšalo za dva dni. 

Medexovi Propolis Defense liniji so se pridružile tudi KAPSULE PROPOLIS APF® 50 S CINKOM IN VITAMINOM A. Primerne so kot pomoč pri odpravljanju težav s prebavnim traktom, želodcem, sečevodom. Uporaba pa je priporočljiva tudi preventivno, za preprečevanje vnetij želodčne in črevesne sluznice ter za krepitev imunskega sistema.

Kakšen je pomen APF?

APF = Active Propolis Flavonoids

Active Propolis Flavonoids je standardizacijska shema, ki so jo razvili v Medexu in jo izvajajo v lastnih laboratorijih s priznanimi analitskimi metodami. Pove nam koncentracijo flavonoidov iz propolisa v izdelku. Tako APF® 30 na primer pomeni, da je koncentracija flavonoidov v izdelku minimalno 30 mg/ml, s čimer sta zajamčena visoka kakovost in ponovljiv učinek.