neverjetna medicina

Pitbul ji je odtrgal ustnico, zdaj se 23-letnica spet lahko smeji

M. T. V.
5. 1. 2023, 19.24
Posodobljeno: 5. 1. 2023, 19.26
Deli članek:

Po številnih operacijah v dobrih dveh letih so zdravnik nekdanji manekenki uspeli rekonstruirati ustnico, a njeno okrevanje še ni končano.

Instagram
Brooklinn Khoury po napadu pitbula.

Brooklinn Khoury iz Kalifornije je novembra 2020 obiskala starše v Arizoni in se znašla iz oči v oči z razjarjenim pitbulom. Pes njenih sorodnikov je skočil nanjo in jo ugriznil v obraz. »Stresal me je kot igračo,« se spominja Brooklinn, ki ji je takrat ravno zacvetela manekenska kariera. Pes jo je stresal tako dolgo, da ji je odtrgal celotno zgornjo ustnico in del nosu.

Po letu dni so ji zdravniki lani začeli ustvarjati novo ustnico. V dvajseturni zelo zahtevni operaciji so ji presadili del kože in veno iz roke na usta, ji zarezali v vrat in eno od žil povezali z novo presajeno veno v ustnici, tako da je bilo presajeno tkivo prekrvavljeno. Operacija je stala 400 tisoč dolarjev in je bila uspešna. A to je bil šele začetek – iz presajenega tkiva so nato morali oblikovati ustnico, za kar je bilo potrebnih še več operacij.

Po prvi operaciji:

Postopek še ni končan, Brooklinn bo morala še večkrat pod nož, a transformacija je neverjetna, zdaj so njena usta videti že skoraj normalna, lahko jih občuti in premika, lahko se celo že smeji.

YouTube
Brooklinn danes po šestih operacijah.

Svoj proces okrevanja dekle beleži na svojih družbenih profilih, saj se je odločila, da se po nesreči ne bo skrivala, ampak se bo skušala kljub deformaciji počutiti samozavestno ter osveščati druge o nesmislu lepotnih norm. Hkrati pa je tudi dokaz, kakšnih čudežev je sposobna sodobna medicina.