Upoštevajte oznake

To so napake pri pranju zimske jakne

Mare Koren
3. 1. 2023, 16.15
Deli članek:

Debele bunde in puhovke smo že davno vzeli iz omar, čeprav prave zime še ni. Ste puhovko že očistili ali to nameravate? Preverite, na kaj morate biti pozorni.

Dreamstime
/

Pri pranju puhovk je zmeraj bojazen, da ne bodo več takšne kot pred pranjem. Zaradi nepravilnega pranja se lahko polnilo skrči ali poškoduje, kar poleg nepravilnega videza povzroči, da puhovka ne bo več tako topla, kot je bila pred pranjem. Velikokrat tudi etiketa ne dovoljuje strojnega pranja. Kaj torej storiti?

Upoštevajte oznake

Upoštevajte oznake za vzdrževanje, ki jih je predpisal proizvajalec. Puhovka je narejena iz različnih materialov, ki lahko imajo različne zahtevnosti vzdrževanja. Če je pranje dovoljeno, upoštevajte temperaturo in način pranja. Pozorni bodite tudi na moč centrifuge, ki ne sme biti premočna, sicer bo zbila polnilo na eno stran. Ne pozabite tudi preveriti, ali je dovoljeno sušenje v sušilnem stroju.

Pralna sredstva in dodatki

Najbolje bo, če boste puhovko prali ločeno od preostalih oblačil, saj se bo med pranjem napihnila in zavzela večino prostora v bobnu. Odsvetujemo vam klasični pralni prašek. Raje izberite detergent, ki je primeren za občutljivo perilo. Zelo koristno bo tudi, če boste v boben dali silikonske ali teniške žogice. Te bodo preprečile sprijemanje perja med pranjem in, še pomembnejše, med centrifugo.

Madeži in neprijeten vonj

Velikokrat se zgodi, da bunda, polnjena s puhom, po pranju začne smrdeti. Neprijeten vonj nastane, če se bunda ne posuši popolnoma in perje ostane mokro. Podobno se lahko zgodi pri sušenju v sušilnem stroju, v tem primeru zaradi presušitve. Pri sušenju na zraku se lahko na bundi pojavijo madeži. Ti nastanejo zaradi mokrega perja in puha, zato puhovko po pranju zmeraj dobro pretresite, da se perje in puh čim lepše razporedita.