Za zdravje

Ste vedeli, da so klinčki najmočnejši antioksidant na svetu?

Mare Koren
2. 1. 2023, 10.38
Deli članek:

Ali veste, da so v 17. stoletju klinčke v Angliji plačevali z zlatom, zanje celo ubijali in z njimi izboljševali higienske razmere? Danes jih v mrzlih dneh dodajamo hrani in pijači, odlikuje pa jih izjemno močno vsestransko delovanje.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Na klinčke ali nageljnove žbice običajno pomislimo ob pripravljanju ozimnice, saj izboljšajo okus hruškovih, breskovih in mareličnih kompotov. Ko se začne hladnejši del leta, so nepogrešljiva začimba kuhanega vina. Številne kuharice klinčke dodajo tudi kuhanemu rižu ali kislemu zelju.

Za vzdušje in proti mušicam

Na praznično okrašeni mizi ne sme manjkati vsaj ena pomaranča ali mandarina s čim več klinčki. Čudovit okras bo poskrbel za vonj, ki bo pričaral praznično razpoloženje, obenem pa pregnal mušice, željne dobre hrane. Eterično olje, ki je v klinčkih, deluje razkuževalno, zato je nepogrešljivo med prehladi in pozimi. Z njim boste prostor razkužili.

Za zdravje

Sodobna znanost je potrdila besede starih zdravilcev. V klinčkih je bogat nabor sestavin, ki tvorijo najmočnejši antioksidant na svetu. Klinčki izjemno dobro učinkujejo proti vsem vrstam patogenih bakterij, proti glivicam in celo virusom. Kot že omenjeno, delujejo razkuževalno, protibolečinsko in protialergijsko. Eterično olje je obenem naravna zaščita za rastline, in sicer deluje kot biocid in fungicid.

Osvežite dah, odpravite prehlad

Če imate težave z zadahom, bolečimi zobmi ali vnetimi dlesnimi, naj bodo klinčki prva izbira. Žvečenje klinčka na dan bo izboljšalo zadah ter odpravilo bolečine v zobeh in pomirilo vnete dlesni. Pri bolečem grlu vam svetujemo grgranje eteričnega olja, a previdno, saj je izjemno močno. Mešajte ga v razmerju ena proti pet. Zaradi antiseptičnih lastnosti bo nekaj prahu, ki ga boste dodali domačim maskam za obraz, hitro opravilo z aknami in glivičnimi okužbami. Če boste nekaj kapljic eteričnega olja pomešali s soljo in namazali po čelu, boste ublažili glavobol.